Активісти ВО «Автомайдан» та екологи викрили корупційні схеми нелегального видобутку піску на Київщині. На прес-конференції активісти розповіли, що їм вдалося виявити шість нелегальних кар’єрів, загальною площею понад 30 гектарів, де без жодних дозволів та ліцензій видобувають пісок. Ці кар’єри нелегально працюють уже не один рік, однак реакції правоохоронців на цей нелегальний бізнес практично немає.


Активістка «Автомайдану» Катерина Бутко розповіла, що є спеціальна «такса» для контролюючих органів, щоб ті не заважали встановити земснаряди та нелегально видобувати пісок. «Поліція, прокуратура та СБУ отримують щомісяця по 20 тисяч гривень з одного кар’єра, — заявила К. Бутко. — Від 5 до 10 тисяч отримує Екологічна інспекція». Отримання ліцензії на видобуток піску у законний спосіб коштує 800 тисяч гривень на 10 років плюс 10 відсотків податку на прибуток щомісяця. Тож, за підрахунками активістів, до бюджету Київської області щомісяця від роботи шести нелегальних кар’єрів не надходить щонайменше 700 тисяч гривень. Тоді як кожен нелегальний кар’єр щодня заробляє від 70 до 90 тисяч гривень.


Народний депутат Ігор Луценко (фракція «Батьківщина») переймається розслідуванням цієї проблеми ще з 2009 року. Однак, за його словами, суттєвих зрушень фактично немає. Єдиним дієвим методом впливу є лише протести місцевих мешканців за участю ЗМІ. За словами депутата, нелегальний видобуток піску «кришують» правоохоронні органи. «На сьогодні є два угрупування у силових органах. Перше — більше пов’язане з прокуратурою, друге — більше із СБУ, управлінням «К». І все, що сьогодні відбувається щодо піску, лягає у схему конфлікту між цими угрупуваннями», — стверджує Ігор Луценко. Депутат також відзначив, що скандальна справа «діамантових прокурорів» також «росте з піску». На думку Ігоря Луценка, якісь зрушення у боротьбі з нелегальним видобутком піску можуть бути лише тоді, коли хоча б одного посадовця буде притягнуто до відповідальності. Парламентарій повідомив, що з 2014 року в МВС перебуває 32 відкриті кримінальні провадження з приводу незаконного видобутку піску в Київській області, однак жодне з них ще не доведено до суду.

«Треба добитися покарання, щоб кримінальні справи було доведено до суду», — підкреслив Ігор Луценко. Водночас депутат зауважив, що на засідання парламентського антикорупційного комітету, до складу якого він входить, неодноразово запрошували Голову СБУ, міністра внутрішніх справ та Генпрокурора. Але вони жодного разу так і не прийшли.


Б’ють на сполох і екологи — адже незаконний видобуток піску не лише руйнує природний ландшафт і рослинність, а й призводить до вимирання рідкісних видів рослин та тварин, занесених до Червоної книги. Представник Національного екологічного центру України Олександр Соколенко розповів, що на території заказника «Лісники» (заповідна зона Голосіївського національного парку) опинилися під загрозою рідкісні види орхідей та червона болотяна черепаха. Земснаряди буквально засмоктують бобрів, котрі проживають у норах поблизу водойм. На місці незаконних кар’єрів знищується родючий шар грунту, природні водойми, вирубується ліс. За даними екологів, щоб відновити природній ландшафт на цих територіях, навіть якщо незаконний видобуток піску буде припинено, знадобиться декілька десятиріч.


Активісти заявили, що направили зібрані матеріали до МВС, Генпрокуратури та Екологічної інспекції ще в грудні минулого року. І попередили: якщо контролюючі органи не відреагують на надіслані матеріали і після покращення погодних умов нелегальні піщані кар’єри знову відновлять свою роботу, активісти розпочнуть серію гучних акцій.