З нагоди Дня Соборності України Центр політико-правових реформ та Реанімаційний пакет реформ започаткували просвітницьку інформаційну кампанію «Конституція», спрямовану на захист Основного Закону. У рамках інформаційної кампанії планується проведення в регіонах, зокрема, у кожному обласному центрі, низки прес-конференцій, експертних дискусій на телебаченні, телешоу, публікацій у регіональних медіа, конкурс студентських есе щодо конституційної реформи, популяризації кампанії у соціальних мережах. У рамках інформаційної кампанії також буде розроблено комплексний законопроект щодо внесення змін до Конституції в частині удосконалення парламентсько-президентської форми правління.

 

Директор проекту «Об’єднуємося заради реформ» Роланд Ковач наголосив, що до обговорення конституційних змін та реалізації реформ в Україні обов’язково має бути залучене громадянське суспільство. Це підтверджують і останні соціологічні дослідження. Адже дуже багато українців взагалі ніколи не читали Конституцію та нічого не чули про пропоновані конституційні зміни.


Експерт Реанімаційного пакета реформ та Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко наголосила, що не може бути досягнуто результату у жодній реформі в країні, якщо суспільство і кожен громадянин не розумітиме цілі та завдання конституційної реформи. Хоча, на думку експерта, саме зараз, у складний період в історії держави, люди краще розуміють, що зміни в країні краще впроваджувати через право, а не зі зброєю. «Ми хочемо донести людям, що Конституція — це теж зброя, — сказала Ю. Кириченко. — І тоді політики будуть змушені проводити зміни до Конституції в інтересах громадян».


Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зазначив, що на Майдані дуже багато говорили про потребу змінити систему влади, однак, підкреслив він, потрібно не просто поміняти людей на владних посадах, а змінити організацію влади. «Без змін до Конституції маємо обмежений арсенал реформаторських дій», — вважає експерт. Ігор Коліушко також зауважив, що зовні, стосовно конституційної реформи ніби є повне розуміння між владою і громадянським суспільством — усі говорять про потребу конституційних змін, але коли доходить до конкретики — те, чого очікує суспільство, і те, що пропонує влада, — не збігається. За словами експерта, не все гладко і з законопроектами про зміни до Конституції щодо децентралізації влади та судової реформи, які вже розглядає парламент. «Відбулася підміна понять — під виглядом законопроекту про децентралізацію фактично розглядається питання про виконання Мінських угод».


Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик продемонструвала нещодавні опитування людей на вулицях Києва — що вони знають про Конституцію і конституційну реформу, які засвідчують, що люди вважають, що Основний Закон не працює, не виконується владою і не вірять, що зміни до Конституції можуть змінити на краще їхнє життя. «Тому, дуже важливо напрацювати зміни до Конституції в інтересах громадян, а не влади», — наголосила експерт.


Започаткована інформаційна кампанія спрямована на підняття авторитету Конституції, підвищення обізнаності громадян щодо сутності Основного Закону та необхідних суспільству конституційних змін, що сприятиме дотриманню владою Конституції.

 

ФАКТ

 

Згідно з опитуванням, проведеним Фондом «Демократичні ініціативи», понад 50 відсотків респондентів не читали тексту Конституції України, 32 відсотки опитаних — читали лише окремі розділи. На запитання: «Хто є джерелом влади в Україні?», більш як 60 відсотків опитаних відповіли — президент, хоча за Конституцією України — джерелом влади є народ.