Мені 74 роки. Освіта вища. Геолог, маю досвід роботи в глибокому буравленні й проектному інституті. Вивчав і досліджував гірські породи на великих і малих глибинах, а також водні потоки, брав участь у розвідці нафти, тому хочу на сторінках газети розповісти, яким я бачу вихід із нинішньої енергозалежності.

Я пропоную державі здійснити три нові технологічні проекти, які дадуть змогу забезпечити Україну енергоресурсами, підняти економіку, дати роботу людям.
 В Україні величезні запаси вугілля на глибинах, недоступних для шахт, але доступних для свердловин. І не лише на Донбасі, а й у всій Лівобережній Україні. Треба зробити підземну газифікацію вугілля через свердловини. Просвердлюють дві паралельні похилі свердловини, які заходять у вугільний шар і проходять по ньому кількасот метрів. Потім з’єднують обидві свердловини за допомогою третьої. В одну зі свердловин качають речовини, які реагують з вугіллям (кисень, вуглекислий газ, воду). У процесі низки реакцій виникає суміш окису вуглецю й водню, яка виходить через другу свердловину на поверхню. Цей горючий газ придатний для всіх печей, хімії, металургії і як моторне паливо. На глибинах понад три кілометри можлива реакція гідрогенізації, у процесі якої з вугілля й води утворюється бензин...
 У зв’язку з потеплінням клімату на Україну насувається посуха, падає рівень ґрунтових вод, висихають ріки. А далі — різке падіння врожайності й умови сухого степу чи напівпустелі. Треба будувати зрошувальну систему на базі наших рік, яка в умовах спекотного клімату забезпечить величезну врожайність. Треба поглиблювати русла рік і балок каналами, збудувати греблі й подавати цими каналами воду з Дніпра на поля.
У руслах рік значна кількість органічних добрив і чорнозему, збагаченого органікою. Ці відкладання можуть бути товаром.
У Київській Русі добували розсипне золото на Дніпрі, Сулі й малих річках...
 Треба здійснити в Україні коксохімію соломи й іншого рослинного матеріалу. Солому й іншу рослинність нагрівають без доступу повітря. Виходить вугілля чи кокс, аналог деревного вугілля, і дьоготь — важлива сировина для хімії й одержання мас-тила. Як відомо, чорний метал, виплавлений на деревному вугіллі, має кращу якість, ніж, метал, виплавлений на коксі з кам’яного вугілля.
У такий спосіб можна обійтися без вибухонебезпечних шахт і каторжної праці.

Ульянівка 
Гребінківського району 
Полтавської області.

Мал. Миколи КАПУСТИ.