На Центральний ринок Луцька ходжу не одне десятиліття. І скільки пам’ятаю, сало завжди приблизно удвічі було дешевшим за свинячу шинку. Останніми роками ця пропорція постійно мінялася на користь «українського снікерса». Тож коли в неділю знову прийшов на Центральний, то із здивуванням відзначив: високоякісне сало коштує 70 гривень за кілограм, шинка -65. І хоч не було особливої потреби, купив прекрасної свіжої свинини.

Секрет такої метаморфози простий: в останні роки господарі почали в основному вирощувати свиней м’ясних порід, а традиція їсти сальце з часником і чорним хлібом не зникла. Тож тепер сільським дядькам знову доведеться переорієнтовуватися: сало є сало.


Стабільно високими, як для Луцька, залишаються ціни на молочні продукти. Кілограм домашнього сиру коштує 40 гривень, літр сепараторної сметани — 45, молока — 10 гривень. Щодо телятини, то кілограм шинки можна купити за 85 гривень. А десяток курячих яєць (фабричних) — за 25 гривень. Не дуже активно беруть тепличні овочі, а все через ціну: кілограм помідорів коштує 50—55, огірків — 45—50 гривень, відносно дешеві шампіньйони — 23—24 гривні.


Ще кілька років тому космічними здавались би сьогоднішні ціни на рис і гречку, відповідно 25 і 28 гривень за кілограм, цукор — 15, борошно вищого сорту — 10. Городина в ціні стабільна, як коштувала наприкінці осені, так і нині: за кілограм картоплі просять 5 гривень, моркви -8—10, капусти і цибулі — 11—12 гривень. Черг ні за чим немає. У масового покупця не так багато грошей, як хотілося б тим, хто стоїть за прилавком, тож і йдуть на торг.

На те він і ринок!

Волинська область.