Бережанський краєзнавчий музей днями приймав високого гостя — Надзвичайного і Повноважного Посла Австралії в Україні Дагласа Роберта Траппетта. Інтерес до музею не випадковий. У фондах закладу зберігається 200 робіт відомого пейзажиста, уродженця Бережан, який багато десятиліть жив у Австралії, Володимира Савчака. Лише в Австралії талановитий художник мав 10 персональних виставок. Його роботи також виставляли в Лондоні, Парижі, Вашингтоні, Нью-Йорку, Торонто та інших містах. Невдовзі картини Володимира Савчака зможуть побачити й кияни. Посольство Австралії і музей спільно працюватимуть над проектом влаштування виставки у Києві.

 

Також пан посол під час робочої поїздки на Тернопільщину відвідав Почаївську лавру, замки, підприємства області. За словами пана Траппетта, австралійці не є прихильниками фешенебельного відпочинку. Їх більше цікавить пізнавальний туризм, який дає нові враження, тож західний регіон України у цьому сенсі їм буде цікавий.


У свою чергу, тернопільцям є чого повчитися у плані відродження культурної спадщини, охорони пам’яток. У цьому переконаний голова облдержадміністрації Степан Барна, котрий у листопаді минулого року брав участь у першому бізнес-форумі «Австралія-Україна», що відбувся у Мельбурні. Тоді він презентував австралійцям інвестиційний потенціал області. І не лише в туризмі, а передусім у виробництві, зокрема в аграрному секторі. За словами Дагласа Роберта Траппетта, в Україні вже двічі побував один із найбагатших людей Австралії Ендрю Форрест, який розглядає можливості співробітництва у сільському господарстві. Австралійські економісти, на замовлення своїх фермерів, досліджують цю галузь в Україні з метою надати рекомендації щодо подальшої співпраці. Тернопільська влада, зокрема, планує організувати прес-тур для представників австралійських ЗМІ. Запросили пана посла й на інвестиційний форум, який традиційно відбувається навесні в Тернополі.


Тернопільська область.