«Криза — це завжди можливість. Я вважаю, що така криза зараз для українського політичного класу була необхідна», — заявив у недільному зверненні прем’єр Арсеній Яценюк. 

 

Він визнав, що було зроблено чимало помилок.

Також прем’єр назвав п’ять принципів, на основі яких урядова команда готова далі продовжувати свою роботу.

Перший принцип — це відсутність політичного тиску і політичної корупції. «Кожен міністр, який призначений урядовою коаліцією, несе всю повноту відповідальності за свою галузь і за ту політику, яку він визначає в галузі. Жоден з політичних фігур чи жоден бізнесмен, який має власні інтереси, не має права тиснути на міністра і заставляти його приймати ті рішення, які суперечать політиці міністра та інтересам української держави», — сказав А. Яценюк та закликав відмовитися від будь-яких політичних і бізнес-квот в органах державної влади і управління та в керівництві держкомпаній і держбанків.

Другий принцип — це повна нетерпимість до корупції, як політичної, так і економічної, що передбачає будь-які призначення на керівництво держкомпаніями виключно через незалежний номінаційний комітет. «60 найбільших держкомпаній отримають нових і незалежних керівників», — запевнив він та додав, що водночас у 2016 році нарешті має розпочатися чесна і прозора приватизація.

Третій принцип — цілковита прозорість діяльності керівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та народних депутатів. З цією метою засідання Кабміну будуть транслюватися в прямому ефірі, а також уряд ініціює запровадження Кодексу етичної поведінки держслужбовця та внесе до парламенту Кодекс доброчесності політичного діяча, котрі, зокрема, мають передбачати обов’язкову фіксацію всіх зустрічей та перемовин політичних діячів та керівників органів держвлади.

Четвертий принцип — це принцип підзвітності та підконтрольності уряду Верховній Раді. «Уряд сформований парламентською коаліцією. Діяльність уряду визначена Коаліційною угодою та Програмою діяльності Кабінету Міністрів, яка підтримана членами парламенту. Це означає, що уряд виконує свою частину роботи як виконавча гілка влади, але парламент голосує за ті закони, які необхідні для проведення реформ в країні», — наголосив А. Яценюк.

П’ятий принцип — розподіл влади. «Президент і Верховна Рада мають право внести до парламенту резолюцію недовіри Кабінету Міністрів. Якщо будь-хто з наших політичних діячів вважає, що цей уряд не виконує програму і не проводить реформи, то це означає, що до парламенту можна внести 150 голосами резолюцію недовіри уряду і проголосувати за його відставку», — наголосив він та закликав перестати лякати урядовців відставкою.

За словами прем’єра, саме відповідальність за результат змусила низку міністрів прийняти рішення про повернення до уряду, а якщо в когось є альтернативна програма, то нехай бере відповідальність на себе.

Тим часом

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, відповідаючи в ефірі одного з телеканалів на запитання щодо можливості продовження роботи в уряді, зазначив, що нині розробляється певний список вимог до уряду, парламенту, адміністрації Президента, з якого стане зрозуміло, чи є бажання рухатися вперед. «Впродовж найближчих двох тижнів потрібно ухвалити кілька важливих і жорстких рішень. Вважаю, що дехто з оточення Президента і прем’єра не мають брати участі у політиці, тому що вони погіршують імідж країни, імідж Президента і прем’єра. Ми могли б рухатися набагато швидше вперед, якщо б такого лобіювання та сірого кардинальства більше не було», — сказав А. Абромавичус.