У Вінниці завершився відбір проектів пам’ятника Герою України Максиму Шимку. З шести представлених робіт переможцем визнано проект студента четвертого курсу місцевого коледжу будівництва і архітектури Михайла Розанова (на знімку).

 

 

Шість макетів майбутнього пам’ятника було виставлено в обласному краєзнавчому музеї. Над кожним із них працювали студенти Вінницького коледжу будівництва й архітектури. Увічнити постать земляка-героя вирішили з ініціативи дирекції навчального закладу. Цю ідею підтримав благодійний фонд «Здорова нація». Серед студентів оголосили відкритий конкурс. Він тривав майже рік. Журі відібрало шість кращих робіт. За словами завідувачки відділу музею Лариси Семенко, вирішальну роль у визначені переможця відіграла мати Героя Зоя Кузьменко.
— Усі представлені роботи заслуговують на увагу, а їх автори —на щирі слова подяки і побажання успіхів у навчанні й житті, — зазначила пані Зоя. — Але робота Михайла Розанова найбільше гріє моє серце. Мені б хотілося, щоб на основі саме цього макета був виготовлений пам’ятник.
Викладачі та студенти коледжу, місцеві архітектори, фахівці з урбаністики дослухалися до побажань матері. Її слова допомогли журі назвати переможця.
— Над проектом працював упродовж усього літа, — каже Михайло Розанов. — Перед тим, як узятися до роботи, ознайомився з біографією Максима Шимка, дізнався про його захоплення. Саме ці знання допомогли визначити основний напрямок. Максим захоплювався історією, він за фахом історик. Був членом клубу історичної реконструкції. Перевтілювався у вікінга. Постійно їздив на фестивалі. Саме тому в моїй роботі він тримає в руках і козацьку шаблю, і скандинавський меч. Вони нагадують про боротьбу за незалежність держави. За це віддав життя Максим Шимко.
Майбутній архітектор бачить пам’ятник у формі човна. У ньому пливе на хвилях життя головний Герой. Крім меча і шаблі, має ще козацький ріг. Цей атрибут прикрашений трипільським орнаментом. Автор проекту каже, що це символ величі та нездоланності нашого народу.
Пам’ятний знак Герою Майдану планують встановити у сквері, неподалік від батьківського будинку. Автор проекту наголошує, що неодноразово бував у цьому місці. За його словами, «прив’язка» до місця стала одним з визначальних елементів роботи. 
Нагадаємо, життя Максима Шимка обірвалося в один з буремних днів Революції Гідності. 33-річний історик загинув від кулі снайпера.

Вінниця.

Фото з сайту vse.medіa