Учасники АТО, які досі не отримали обіцяні земельні ділянки, розпочали безстрокове пікетування ОДА на Кіровоградщині (на знімку). Акція триватиме доти, доки не виконають всі дані обіцянки, — зауважив голова громадської організації учасників АТО Новомиргородського району Олександр Вакуленко.

Для прикладу, в цьому районі землю отримали лише 18 бійців, зате майже сто осіб одержали відмови. За їхніми словами, бюрократична та паперова тяганина триває багато місяців, а результату немає. Частина фермерських господарств готова відмовитися від користування земельними ділянками на користь захисників Батьківщини й уже почала це робити. Проте щойно такі ділянки землі звільняються, їх передають третім особам, — стверджують воїни.
Учасники акції звинувачують обласну владу в затримці видачі дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Перша з вимог учасників бойових дій на сході — звільнити з посади керівника головного управління Держгеокадастру в області Марію Соловйову. Саме в цій чиновниці протестувальники бачать головну причину затримок і відмов у видачі землі.
У січні майже сотня демобілізованих учасників АТО та їхніх родичів, яким досі не виділили земельні ділянки, пікетували Новомиргородську РДА. Цього разу запланована кількість учасників акції — до 500 осіб з багатьох районів області.
Тим часом питання виділення землі учасникам АТО гостро стоїть і в самому Кіровограді, де, як виявилося, до цього часу не було створено єдину чергу претендентів на отримання земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво. Як повідомив заступник міського голови Олександр Грабенко, журнал реєстрації черговості виділення земельних ділянок, який існував до цього часу, не передбачений законодавчо. Тож його визнали не офіційним, в т. ч. й через виникнення навколо нього конфліктів між військовими.

Кіровоградська область.

Фото автора.