Кількість заяв про перегляд судових рішень, поданих до Верховного Суду, за минулий рік значно збільшилася. Зокрема, в 2015 році від громадян надійшло 11732 заяви про перегляд судових рішень, що в 10,2 разу більше, ніж у 2014-му. Це зумовлено розширенням повноважень суду внаслідок набрання чинності Законом «Про забезпечення права на справедливий суд».


За інформацією, наданою Верховним Судом, упродовж 2015 року в провадженні суду перебувала 1501 витребувана адміністративна, господарська, цивільна, кримінальна справи та справи про адміністративні правопорушення (із урахуванням нерозглянутих минулорічних), що на 50,3% більше, ніж у 2014-му. Провадження закінчено (розглянуто по суті) у 1405 справах. За результатами перегляду судових рішень відмовлено в задоволенні 726 заяв, із різних підстав закрито провадження у 15 справах. Судове рішення скасовано у 662 справах, із них скасовано повністю — у 584 справах та частково — у 78. Змінено судове рішення без повернення справи на новий розгляд у 2 кримінальних справах.


Із підстав неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що спричинило ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах, судове рішення скасовано у 547 справах, або 82,6% від загальної кількості скасованих судових рішень.


Через неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм процесуального права судове рішення скасовано у 29 справах (4,4 %).


Із підстав порушення норм матеріального чи процесуального права, що призвело до ухвалення Вищим адміністративним судом України незаконного судового рішення з питань оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції, судове рішення скасовано у 17 справах (1,5 % від загальної кількості скасованих судових рішень).


Через невідповідність судового рішення суду касаційної інстанції викладеному в постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах норм права, судове рішення скасовано у 62 справах (9,4 %).