У Полтаві воїнам-захисникам Вітчизни і волонтерам вручили ордени «Народний герой України». Заснована колекціонером і волонтером Андрієм Боєчком та ювеліром Дмитром Щербаковим відзнака стала своєрідною альтернативою офіційним нагородам. Цей орден, кавалерів якого визначає громадська нагородна рада за поданням очевидців їхніх подвигів, на переконання ініціаторів, «неможливо купити».

 

Була своя глибока символіка в тому, що першим по посмертну нагороду тата разом із мамою на сцену театру імені Гоголя піднявся малолітній син Героя України Сергія Цимбала Олександр. Колишній працівник прокуратури Сергій Цимбал у жовтні 2014 року поблизу Дебальцевого викликав вогонь російських спецпризначенів на себе, ціною власного життя врятувавши побратимів-розвідників. Серед тих, хто завершував стрій орденоносців у Полтаві, опинився 68-річний волонтер із Херсона Григорій Янченко. «Дядя Гриша» на інвалідному візку без обох ніг і зі скаліченими руками збирає найнеобхідніші для бійців речі й передає їх у зону АТО...


Не менш бурхливими оплесками зустрічали і батьків полеглого за Україну грузина Іраклія Кутелії (останнього знають як «кухаря», який викрав російський танк), Галину Алмазову (її знаменита волонтерсько-медична команда «Вітерець» вивезла з найгарячіших точок передової майже півтисячі поранених), родину Кириковичів із когорти «Госпітальєрів» і матір десантника-«кіборга» Дениса Синюка... Загалом у Полтаві орденом «Народний герой України» нагородили понад два десятки осіб.

Полтавська область.

 


На знімку: кавалери народного ордена та найближчі родичі полеглих звитяжців.


Фото автора.