Україна зупиняє транзит вантажних автомобілів РФ. Відповідне протокольне рішення було ухвалено вчора на урядовій нараді, повідомила прес-служба Кабміну.

У неділю Російська Федерація в порушення правил і процедур СОТ та двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії. «До моменту отримання пояснень та вирішення цього спору Україна тимчасово зупиняє дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією у Російській Федерації, що тягне за собою тимчасове припинення транзитних перевезень вантажними автомобілями РФ територією України», — заявив під час наради Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Ми вимагаємо від Росії невідкладно виконати вимоги СОТ, відновити транзитний рух українських автотранспортних засобів», — наголосив він.

Також Арсеній Яценюк поінформував, що Київ проводить консультації з країнами-членами ЄС з цього питання.

Як уже повідомляв «Голос України», 12 лютого в країні розпочалася громадська акція з блокування російських вантажівок, які після закриття російсько-польського кордону почали шукати шляхи в ЄС через територію України. Але не тільки кілометрові черги, які утворилися на кордонах через сотні російських фур, обурили українських активістів. Координатори блокади переконані, що за нинішніх умов до Росії слід ставитися як до країни-агресора і, зокрема, заборонити «розміщення бізнесу окупанта на українській землі, перекрити торгівлю з Росією, в’їзд і транзит через Україну російського вантажного транспорту». Загалом до блокади приєдналися десять областей: Закарпатська, Волинська, Рівненська, Івано-Франківська, Чернівецька, Вінницька, Житомирська, Львівська, Сумська та Дніпропетровська.

Москва вирішила відповісти на дії українських громадських активістів на державному рівні. В неділю міністерство транспорту Росії офіційно й повністю заборонило проїзд територією країни зареєстрованих в Україні вантажівок. У повідомленні, розміщеному на офіційному сайті мінтранспорту РФ, йдеться, що такі заходи зберігатимуться «до врегулювання українською стороною ситуації з неправочинним блокуванням російських вантажних автотранспортних засобів на території України».

Слід нагадати, що транзитну війну розпочала Москва, коли у відповідь на набуття чинності Угодою про ЗВТ між Україною та ЄС в односторонньому порядку внесла зміни в двосторонній договір і заблокувала проїзд українських вантажівок через українсько-російський кордон. Тоді в уряді вирішили утриматися від дзеркальних дій і, приставши на вимогу Москви, розпочали перемовини щодо тимчасових квот дозволів на здійснення транзитних вантажних перевезень. Минулої п’ятниці, коли блокування російських вантажівок уже набувало сили, в Міністерстві інфраструктури повідомили, що нарешті вдалося розв’язати транзитну проблему і «обмінятися певною кількістю дозволів, щоб не зупиняти повністю наш транзит до Азії».

Тому зберігалася інтрига: як саме відреагує Кабмін на нове «закриття кордону» з боку РФ. І хоча рішення призупинити транзит російських вантажівок — саме те, чого очікували від уряду активісти, не відомо, чи припиняться акції протесту. Адже координатори блокади вже вимагають від влади повністю заборонити торговельну діяльності Росії на території України.