Інакше перезавантаження не лише Кабміну

 

Ранкове засідання 17 лютого

 

 

Звіт уряду та провальне голосування за його відставку, які відбулися напередодні, позначилися на роботі народних депутатів у середу. «Те, що, з одного боку, парламент визнав роботу уряду незадовільною, а з другого — навіть не спромігся дати необхідну кількість голосів для того, щоб відправити його у відставку, не вирішило жодної кризи. Навпаки, її поглибило», — наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відкриваючи ранкове засідання. 


«Вважаю, що все абсолютно просто. Або протягом тижнів буде знайдено рішення саме тут у парламенті політичними силами і запропоновано модель виходу із ситуації, або той уряд має бути повністю перезавантажений. А якщо потрібно — і цей парламент. По-іншому бути просто не може. Думаю, що це відповідальність кожного з нас», — констатував глава парламенту.

 

Тим часом зранку в сесійній залі зареєструвалося 259 народних депутатів. Фракція «Самопоміч» на засідання не прийшла. Так само у сесійній залі відсутня і фракція «Батьківщина».

Емоційними були й виступи народних депутатів. Більшість із них критикували уряд та називали результати голосування змовою, а самого прем’єра -»солом’яним». Зокрема, Ірина Геращенко (БПП) заявила: «Хіба додалося довіри до коаліції після вчорашнього обговорення? Уряд втратив довіру і через це не може бути локомотивом реформ. Бо на реформи потрібно отримати мандат. Шкода, що у цю гру грали і наші колеги з фракції БПП, які стали депутатами, але не стали політиками. Якщо сьогодні йдеться про те, що так начебто ми намагаємося вберегти країну, то це не так. Бо країну гуртує єдність, а не голосування за одну людину чи уряд, за який ми так само несемо повну відповідальність», — наголосила вона. 

Натомість голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що голосування у парламенті засвідчило: перемогли здоровий глузд та відповідальність за долю країни. Годі плести інтриги, заявив він, і закликав колег об’єднатися і продовжувати працювати над планом, який був запропонований урядом на 2016 рік.

Обговорення питань порядку денного відбувалося за повною процедурою (на підтримку скороченої не вистачило голосів). З огляду на це, голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко попросила перенести розгляд постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій у зв’язку із загрозами життю заручників, що утримуються російськими бойовиками на території окремих районів Донецької та Луганської областей. Втім, головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій повідомив: питання обговорюватимуться, а рішення депутати ухвалюватимуть в інший день.

Так, сесія розглянула питання ратифікації Протоколу про сталий транспорт до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. А також проект закону про приєднання України до Угоди про державні закупівлі (реєстр. №0085). У законопроекті передбачається приєднання України до Угоди СОТ про державні закупівлі та запровадження положень Угоди на території нашої країни. Це, як зауважили доповідачі, стане своєрідним сигналом міжнародній спільноті, що Україна проводить правильну політику реформування системи державних закупівель, створює ефективне та прозоре торговельне середовище зі зменшенням корупційної практики.

Щоправда, обговорення законопроектів так чи інакше стосувалося питання відставки уряду. Так, представник Опозиційного блоку Михайло Папієв заявив, що фракції, які голосували за недовіру уряду, якщо у них є моральність, політична відповідальність і совість, мають вийти з коаліції.

Світлана Заліщук (БПП) назвала законопроект №0085 дуже важливим, бо він дає українському бізнесу можливість виходити на європейський ринок тендерів державних закупівель. 

Так само депутати лише заслухали доповідь та обговорили проект постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії Російської Федерації проти України. У ній, зокрема, пропонується засудити масштабні порушення російською окупаційною владою основоположних прав та свобод людини та прав корінних народів в АРК, м. Севастополі та окремих районах Донецької та Луганської областей. «Цим зверненням ми хочемо нагадати світу про те, що злочинна анексія Криму якраз і була планом Путіна для того, щоб Україна не просто не була членом ЄС, НАТО, а й не відбулася взагалі як держава, — наголосила голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко. — Цим зверненням ми демонструємо світу, що ніколи, і за жодних обставин, не погодимося з окупацією частини території нашої держави». У зверненні, зокрема, містяться заклики до світового співтовариства продовжити здійснення системного тиску на РФ для негайного припинення окупації української території, звільнення всіх без винятку політичних в’язнів та відмови від фінансування незаконних збройних формувань, припинення пересилання військової техніки, озброєння тощо. Сигнальне голосування засвідчило лише 117 голосів «за».

Із днем народження цього дня вітали Роберта Горвата (БПП), Олександра Кодолу («Народний фронт») та Юлію Льовочкіну (Опозиційний блок).

Цитата

Народний депутат Світлана ЗАЛІЩУК (БПП): 

«Уся ця ситуація відбувається напередодні другої річниці розстрілів на Майдані. Якщо ми не ухвалимо радикальних і конструктивних кроків, то алея Небесної Сотні переросте у вулицю похованих ідей і сподівань».

 

Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.