Конференція у рамках проекту «Дійсно разом 2.0» з ініціативи Карпатського фонду України та Карпатського фонду Словаччини відбулася в Ужгороді. Представники органів державної влади, місцевого самоврядування та молодіжних організацій із сільських та міських громад Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей обговорили стан розвитку громадянського суспільства та процеси децентралізації державної влади в Україні, а водночас, як приклад, було представлено досвід Словаччини у цій сфері.

Закарпатська влада також виявила зацікавлення тематикою конференції та готовність до такої співпраці — учасників конференції вітав голова облради Михайло Рівіс.

Лаура Діттел, директор Карпатського фонду Словаччини, під час прес-конференції наголосила: «Метою проекту «Дійсно разом 2.0» є розвиток громадянського суспільства та підвищення його якості у чотирьох областях України». Проект передбачає залучення молодих людей до процесів управління та децентралізації. Важливим інструментом є і грантова схема, метою якої є підтримка неурядових організацій. Передбачений і приїзд українських партнерів до Словаччини.

Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Бур’янова (на знімку) привітала активістів словацьких організацій та експертів, котрі готові працювати в Україні, ділитися досвідом, який і словаки свого часу черпали від західних сусідів.

«Україна і надалі залишається однією з пріоритетних країн для Словацької Республіки. Цього року об’єм допомоги для України становить 770 тисяч євро (максимально для одного проекту — 100 тисяч євро). Ідеться про вісім основних галузей, серед яких — децентралізація влади, реформа енергетичного сектору, використання альтернативних джерел енергії, реформа сектору безпеки, посилення співпраці неурядових організацій та державного управління, охорона водного господарства, харчова безпека. Передбачені також мікрогранти — від п’яти до десяти тисяч євро», — каже Ізабелла Надьова, представниця Міністерства закордонних справ Словацької Республіки.

Детально про децентралізацію та реформу державного управління на прикладі Словаччини розповів експерт Рудольф Бауер. Він, зокрема, підкреслив, що Словаччина проходила такий самий шлях, як і Україна: «У нас, наприклад, є три тисячі сіл, і йдеться про процес об’єднання, як і в інших країнах, де присутня схожа фрагментація. Це досить тривалий процес. Позитивно, що у вас є економічна мотивація для реформи».

Закарпатська область.

Фото надане Ужгородським прес-клубом.