У листопаді 1981-го 20-річний Олександр Білецький повернувся до рідного Гайсина з афганської війни. Щоправда, мав контузії й поранення, але головне — вижив! Воював у чужій, далекій, незнайомій країні. У скількох бойових рейдах та операціях особисто брав участь, збився з ліку ще в Афгані. Не до того було, бо кожен бій міг стати останнім. Служив у розвідувальній роті, що виконувала ризиковані завдання. Діяли під прикриттям вертольотів, артилерії. На війні розвідники, як і сапери, не мали права на найменшу помилку чи неточність в оперативній інформації та добутих розвідданих. Кожна з них могла коштувати життя десятків воїнів-інтернаціоналістів.


Своїм другим днем народження Олександр вважає 22 травня. Саме цього дня далекого 1980-го його бойова розвідувальна машина підірвалася на душманській міні. Білецький зумів врятуватися і пересів з розвідниками на іншу БРМ, але невдовзі душмани підірвали і її. Олександр отримав чергову контузію, але вижив. Потребував термінової госпіталізації, та не було ким його замінити. І знову бій...


Довелося також боронити найважливіший стратегічний військовий об’єкт Афганістану — майже двокілометровий тунель на гірському перевалі Саланг. Дошкуляли нашим бійцям ворожа підступність, коли «духи» вночі і вдень вели своєрідну партизанську війну, брак кисню і незвичний місцевий клімат, коли внизу, у долині, спека, а високо в горах сніг і мороз.


А ще запам’ятався Афган тим, що випало служити тут разом із ровесником-сусідом з Гайсина Володимиром Кравцем. Щоправда, дослужував сам — Володю було тяжко поранено і комісовано. З іншими земляками — Василем Іщуком, Володимиром Сабодажем, з якими поєднав Афган, — Олександр часто зустрічається й спілкується, разом відзначають традиційний день вшанування афганців. Звичайно, він одягає бойові нагороди — має 18 медалей та Почесну грамоту Президії Верховної Ради СРСР за виявлені мужність і героїзм, стійкість і відвагу під час виконання інтернаціонального обов’язку.


Найбільшою своєю нагородою нині 55-річний інвалід війни ІІ групи Олександр Білецький вважає те, що йому пощастило повернутися з афганського пекла живим...


Юрій КОВЧ, ветеран афганської війни, заслужений журналіст України.


Гайсин 
Вінницької області.