Проблема виконання судових рішень вже довгий час залишається для України однією з невирішених. Змінити цю ситуацію має ухвалення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження системи автоматизованого арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві», який перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя.

 

Найбільш гострою є проблема швидкого та ефективного виконання судових рішень і постанов державного виконавця про накладення арешту на грошові кошти боржника в банках чи інших фінансових установах, з метою забезпечення позову чи реального виконання судового рішення. Так, відповідно до положень Закону України «Про виконавче провадження» інформацію про наявні у боржника рахунки і вклади державний виконавець отримує в органах доходів і зборів, інших органах державної влади, на підприємствах, в установах та організаціях, які зобов’язані надати йому інформацію у триденний строк, а також за повідомленнями стягувача. Після отримання такої інформації державний виконавець спрямовує банкам чи іншим фінансовим установам відповідну постанову про необхідність здійснення арешту коштів боржника і тільки після цього відповідні банки чи інші фінансові установи здійснюють реальний арешт грошових коштів боржника. Враховуючи значну тривалість такої процедури в часі, боржник отримує можливість ухилитися від виконання судового рішення чи накладення арешту згідно з постановою державного виконавця, у тому числі шляхом зняття чи переведення відповідних грошових коштів на інші рахунки.

Крім цього, законодавство України про виконавче провадження не визначає чітких строків для вчинення державним виконавцем вказаних дій щодо ідентифікації рахунків боржника та накладення арешту на відповідні грошові кошти. 

Що пропонується

Для вирішення цієї проблеми буде впроваджено систему автоматизованого арешту коштів, яка дасть змогу забезпечити оперативне (в межах кількох хвилин) фактичне накладення арешту на грошові кошти боржника згідно з судовим рішенням чи постановою державного виконавця та виключити ризики виведення відповідачем (боржником) коштів з його рахунку. Ухвала про забезпечення позову шляхом арешту коштів, що належать відповідачу та перебувають на банківському рахунку, підлягатиме негайному виконанню з моменту її постановлення шляхом внесення відповідної інформації до системи автоматизованого арешту коштів.

Введення в дію закону заплановано на 2018 рік, а до того часу доведеться сподіватися на добросовісність боржника і на те, що закон ухвалять.