От і не на жарт пригріло весняне сонечко, а природа, немов насміхаючись, б’є всі мислимі рекорди, примушуючи споживачів або опалювати атмосферу, або помалу відключати опалення. Здавалося б, у більшості співвітчизників, що скористалися субсидіями, тепер, з приходом весни, головний біль зникне: не перейматимуться, як заощадити. Однак ні! Субсидії нараховано, постає питання — що буде з невикористаними за нинішній опалювальний сезон коштами. До речі, за останніми даними Мінсоцполітики, житловими субсидіями скористалися понад 5,5 мільйона українських сімей.


Телефонують та пишуть до редакції співвітчизники й запитують: «Мешкаємо у приватному будинку, маємо субсидію на 500 кубів газу, але зима була порівняно теплою: витратили лише 300. Скажіть, чи наступного року нам зменшать субсидію на відповідну кількість невикористаних кубів»? А ще розповідають, що раніше, щоб наступного року на заощаджену кількість газу субсидію не зменшили, доводилося вмикати колонку й одночасно відчиняти кватирки та вікна, щоб «випалити» все. От і побоюються, чи не повториться таке й цього опалювального сезону. Інші наші читачі засмучуються, мовляв, ходять чутки, що за зекономлений під час опалювального сезону газ, на який надано субсидію, доведеться повертати гроші державі.


Утім, очевидно, такі побоювання безпідставні. Бо, як раніше зазначав міністр соціальної політики Павло Розенко, уряд допускає можливість монетизації невикористаної в опалювальний сезон суми житлової субсидії: «У кінці сезону в тих, хто економить, на особистих рахунках залишиться певна сума залишку від субсидій, і тоді уряд ухвалюватиме рішення. Є варіанти... монетизації цієї суми, щоб люди вклали ці кошти в енергозбереження на наступні сезони», — каже він. Міністр зазначав, що альтернативою тут може бути дозвіл використовувати ці кошти в наступний опалювальний період.


І от нове повідомлення. Кабінет Міністрів має намір перенести на наступний невикористані в цьому опалювальному сезоні суми житлової субсидії. Про це сказав днями Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Необхідно прийняти чітке рішення, що ці кошти ми залишаємо на особових рахунках громадян і далі — приймаємо порядок використання цих коштів, щоб люди в наступному опалювальному сезоні могли їх використати».


Він також зазначив, що за час опалювального сезону заощаджено значний об’єм ресурсів, нарахованих громадянам у вигляді субсидій, але конкретну цифру не назвав. Прем’єр запропонував ухвалити остаточне рішення з цього питання під час підбиття підсумків опалювального сезону.


Українським споживачам залишається чекати і сподіватися. А на нашу скромну думку, напевно, слід би було нашим керманичам насамперед перейматися тим, щоб наші доходи спочатку стали європейськими, а тоді вже регулювати ціни й тарифи, доводячи їх до рівня ЄС. І ще одне. «Чітке рішення, що ці кошти ми залишаємо на особових рахунках громадян і далі» можна було ухвалити набагато раніше, а не збурювати громадську думку.