— під таким тривожним заголовком «Голос України» опублікував матеріал, в якому говорилося:

«Нинішні магнати, «курячі» олігархи, задумали побудувати на березі Дніпра, неподалік національного історико-культурного заповідника «Чигирин», резиденції гетьмана Богдана Хмельницького, фортеці гетьмана Петра Дорошенка, етнографічно-туристичного комплексу «Козацький хутір» та дитячого оздоровчого табору, 114 курників на 2 мільйони голів птиці.
Реалізація цього екологічно злочинного проекту завдасть непоправної шкоди досі чистій природі Чигиринщини, пам’яткам історії, культури, археології, гідрології. Концентрація у повітрі, ґрунті та воді сотень тисяч тонн небезпечних хімічних сполук, курячого посліду і пилу, тваринних вірусів отруїть довкілля, ґрунтові води, підірве здоров’я людей».
«Закликаємо всіх небайдужих стати на захист стародавнього Чигирина, Суботова, Медведівки, Холодного Яру — історичних святинь українського народу! Не з руйнування, а з відродження благословенної землі борців за волю України треба починати підготовку до історичної дати — сторіччя подій Української революції 1917—1921 рр., указ про відзначення якої щойно підписав Президент України».
Статтю-заклик підписали Д. Павличко, Ю. Мушкетик, Б. Олійник, І. Драч, В. Шкляр.
На жаль, на превеликий жаль, слова тривоги не сколихнули совість у чиновницької раті. Часопис громади Чигиринщини «Гетьманська булава» (№ 2, 03.02.2016 р.) у матеріалі «Хто «розводить» жителів Чигиринщини?» пише:
«Дивує позиція голови Чигиринської райдержадміністрації Клименка В. А. Нам здається, що цей посадовець неприховано лобіює інтереси комерційної структури, відкрито агітує за розміщення в Чигиринському районі птахопідприємства. Складається враження, що голова Чигиринської райдержадміністрації не знає або не цінує історії власного народу. Можливо, якісь преференції від сумнівного проекту зовсім позбавили його здатності адекватно думати та сумлінно виконувати свої посадові обов’язки? Крім того, місцевий посадовець, якому Президент доручив контролювати дотримання правопорядку і законодавства, на наш погляд, сам здійснює корупційні дії та створює конфліктну ситуацію, яка може викликати масові заворушення і непередбачувані наслідки».
Наруга над національними святинями, байдужість чиновництва сколихнули громадськість.
Листи, сповнені гіркоти і тривоги за національну історичну пам’ять, полетіли в усі кінці, і до голови Черкаської облдержадміністрації зокрема.
Свого часу громадська організація «Чигиринська районна Народна рада» писала:
«Чигиринщина є колискою української державності, тут розпочиналися повстання волелюбного українського народу в боротьбі за свою незалежність. Чигиринщина, Чигирин, Іллінська церква, Суботів, Замкова гора, Холодний Яр, 1100-літній дуб Максима Залізняка, резиденція Богдана Хмельницького є символами нашої державності. Розташування птахопідприємства на території Рацівської сільської ради призведе до ліквідації туристичної та готельно-ресторанної галузей району. Багаточисельні іноземні делегації стануть свідками зневажливого ставлення до нашої історії, наруги над пам’яттю мільйонів українців, що віддали своє життя за незалежність України.
Просимо вас:
1. Вжити всіх заходів, щоб не допустити розташування екологічно небезпечного виробництва на території Чигиринського району.
2. Відповідно до ст. 27, 34, 49, 50 Конституції України, ст. 9, 10, 11, 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» забезпечити також врахування думок та проведення громадських слухань Стецівської, Галаганівської, Тіньківської сільських територіальних громад та Чигиринської міської територіальної громади. Не надавати дозволи на будівництво птахоферм без урахування позицій усіх громад району, що опиняються в зоні екологічного лиха.
3. Враховуючи історичне минуле Чигиринщини, сприяти розвитку інфраструктури і туристичної галузі Чигиринського району, інвестуванню в деревообробну, харчову та легку промисловість району».
Бездіяльність обласних очільників змушує людей звертатися до Президента України, Кабінету Міністрів, послів кількох зарубіжних країн, до міжнародних і національних установ і спілок:
«Громадськості стало відомо про плани будівництва екологічно небезпечного птахопідприємства ПАТ «Миронівський хлібопродукт» на території Рацівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області — в найбільш густонаселеній частині району, де проживає понад половина населення Чигиринщини. Відповідно до висновків працівників Інституту агроекології та природокористування НААН України, птахоферми утворюють шкідливі речовини та продукти життєдіяльності птиці, які мають неприємний запах (понад 45 різних речовин) та поширюються повітрям на значні відстані — до 10 км. Крім того, передбачається розташування птахоферм неподалік від свердловин, які забезпечують водопостачання всього міста Чигирин. Стічні води промислових птахівничих комплексів насичені мінеральними і органічними речовинами, дезінфектантами, інсектицидами, лікарськими препаратами, нітратами тощо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, послід і стічні води птахівничих підприємств можуть бути реальними чинниками передачі понад 100 збудників інфекційних і інвазійних хвороб. Такі дії потенційного інвестора несуть загрозу вже не тільки для здоров’я, а й для життя мешканців Чигиринщини.
На жаль, топ-менеджмент ПАТ «Миронівський хлібопродукт» навіть не розглядає можливих культурних втрат, яких зазнає держава та суспільство у разі розташування птахопідприємства на території, яка є духовною скарбницею української нації. А щодо головного аргументу на користь птахопідприємства — робочих місць, що справді актуально, то ми апелюємо до керівництва держави, до небайдужих співвітчизників, до світової спільноти: щоб врятувати перлину України — Чигиринщину, — допоможіть завезти в наш край екологічно чисте виробництво.
Чигиринщина є тим заповідним місцем, де кожен квадратний метр дихає історією, де на кожному кроці оживають давні звичаї та традиції. Чигиринщина — історичне ядро української нації, центр українського державотворення. Серед її найяскравіших історичних сторінок — визвольна війна XVІІ сторіччя, Коліївщина, Холодноярська республіка. Тут розташовані унікальні пам’ятки археології, історії, архітектури, природи — одне із найбільших городищ скіфського часу (VІІ—V ст. до н. е. ), бастіон Дорошенка, Замкова гора, резиденція Богдана Хмельницького, Іллінська церква в с. Суботів. Спорудження на козацьких могилах курників не просто помилка, це нахабний цинізм, це зневага до історичної пам’яті та національної гідності. Це плюндрування української землі, де творилася історія, де народжувалася нація і держава.
Пане Президенте!
Просимо вас зупинити ганебні корупційні дії місцевих посадовців та дати їм відповідну оцінку. Просимо дати доручення щодо контролю за діями відповідних екологічних служб при можливому здійсненні державної екологічної експертизи».
«Голос України» сподівається, що тривогу громадськості, заклик провідників нації почують у найвищих державних інституціях і історичні святині українського народу будуть врятовані.