Працівники відділу протидії кіберзлочинам Івано-Франківській області відслідкували хакера. До відомства звернулася мешканка обласного центру зі скаргою на несанкціоноване втручання в її обліковий запис у мережі Інтернет, що призвело до втрати доступу до нього, з наступним розповсюдженням особистої інформації шляхом створення від імені користувача персональних сторінок у соціальних мережах та на сайтах знайомств. 

Під час розслідування співробітники відділу з'ясували, що несанкціоноване втручання здійснювалось жителем міста Тернопіль. Під час обшуку за місцем проживання підозрюваного було виявлено та вилучено ноутбук марки Lenovo, за допомогою якого було здійснено втручання, мобільний телефон та сім-картки. Проведеною експертизою вилученого обладнання підтверджено факт незаконних дій чоловіка. 

За вчинення такого роду правопорушення (залежно від наслідків) передбачено штраф від 10 до 17 тисяч гривень або ж ув'язнення на термін від трьох до шести років. 

На сьогодні заявниці відновлено доступ до сторінки, встановлено та зафіксовано дані, які були змінені в обліковому записі (номер мобільного телефону, ІР-адресу та резервну скриньку). В свою чергу працівники відділу протидії кіберзлочинам, щоб захистити свій обліковий запис, радять громадянам використовувати складні паролі з 15 символів та тримати їх у таємниці.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

 

Голос України