У рамках проекту USAІD «Справедливе правосуддя» відбувся навчальний візит голови Комітету з питань науки і освіти Лілії Гриневич до Німеччини. Проект «Справедливе правосуддя» надає експертну підтримку процесу реформування правничої освіти в Україні, тож під час свого візиту народний депутат ознайомилася із міжнародним досвідом у сфері юридичної освіти. Очікується, це допоможе законотворцям привести зміст правничої освіти в нашій країні у відповідність до європейських вимог.

Члени делегації зустрілися з професором кафедри міжнародного та європейського кримінального права Мартіном Бьозе, деканом з навчальної роботи факультету правознавства та державознавства Рейнського університету імені Фрідріха Вільгельма. За словами професора, основним моментом навчання є підготовка студентів до вирішення практичних правових випадків. Лілія Гриневич відзначила важливість обговорення з професором концепції «єдиного юриста» та передумов доступу до юридичної професії, забезпечення якості освіти студентів, автономії та самоврядування юридичних факультетів та академічної свободи професорів. Обговорення тривало також навколо співпраці та координації діяльності між відповідними факультетами в Німеччині, значення приватних вищих навчальних закладів та їх співпраці з університетами, співробітництва з іншими факультетами в Європі, а також можливостей вдосконалення юридичної освіти шляхом співпраці з громадськістю та сферою політики.

Візит до офісу Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (ІРЦ) передбачав фахове спілкування про значення, завдання та організацію юридичних підготовчих курсів (репетиторства) в Німеччині, відбір кандидатів та призначення на посаду судді, оцінювання професійної діяльності суддів та їх кар’єрне зростання. У земельному екзаменаційному відомстві у сфері юстиції члени делегації дізналися про роль міністерства юстиції землі Північний Рейн-Вестфалія, завдання та структуру екзаменаційного відомства, порядок проведення першого та другого державного юридичного іспиту тощо. Говорили й про правовий захист від рішень щодо результатів іспитів. Делегація зустрілася з керівниками навчальних програм з господарського права, аудиту, податків, права та фінансів у технічному виші міста Кельн.