«Майбутнє твориться не десь, а там де живеш, працюєш, де дбаєш про свою родину та її добробут» — таким був лейтмотив тижневого навчання в Ужгороді новообраних сільських лідерів за участі консультантів Регіонального офісу реформ.

 

Чергова когорта сільських і селищних голів пройшла тижневе навчання, організоване Закарпатським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади і місцевого самоврядування. Два десятки обраних у жовтні сільських лідерів мали змогу ознайомитися із реформами, пов’язаними із курсом на децентралізацію. А також обмінятися своїм баченням подальших дій у цьому напрямі.


Начальник управління юстиції Закарпатської області Руслана Натуркач розповіла про додаткові можливості наповнення місцевого бюджету, а головне — наближення до споживача послуг, які з’являються у громад із змінами правил реєстрації нерухомого майна та бізнесу. До слова, лише минулого року завдяки цій роботі до державного бюджету, за словами посадовця, надійшло до шести мільйонів гривень. А це кошти, які можна використати на місцях для найнагальніших потреб. Питання запровадження бюро первинної правової допомоги, введення посади державного реєстратора, умови функціонування он-лайн сервісу — всі ці позиції жваво обговорювалися у товаристві небайдужих людей. Як виявилося, деякі громади вже ввели до свого управлінського штату посаду державного реєстратора, деякі над цим працюють, а в окремих місцях уже й конкурс виникає на заміщення такої вакансії.


«Нині маєте можливість дібрати такого спеціаліста, щоб зробити послугу справді ефективною, привабивши клієнта, залучивши кошти до бюджету, — переконана начальник управління юстиції. — Ми вже бачимо, що утворюється конкурентний кадровий ринок. Необхідно цим скористатися. Головну «децентралізацію» нам потрібно здійснити у наших головах — зламати стереотипи і почати працювати».


Не менш запальною виявилася і наступна складова навчання. Питання зміни і зміцнення місцевого самоврядування, доцільності й ризиків об’єднання територіальних громад у закарпатському зрізі — всі ці теми, викладені регіональними консультантами Олегом Лукшею та Юлією Траньович, жваво обговорювалися сільськими головами. Звичайно, найбільша цікавість — до двох громад, які стали піонерами об’єднання на Закарпатті: Тячівської та Вільховецької. Забігаючи наперед, скажемо, що з їхніми очільниками новообрані голови сіл і селищ хочуть поспілкуватися. Цей захід взялися організувати регіональні консультанти.


«Ми говоримо з вами, обранцями народу, бо саме вам доведеться відповідати на питання своїх громад, саме ви можете і повинні пояснювати їм, як, для чого відбуваються зміни», — каже Олег Лукша.
Найскладніший стереотип, як показує практика, полягає в тому, що громади розраховують лише на додаткові кошти у випадку об’єднання. «На жаль, за роки незалежності ми опанували лише одну арифметичну дію: ділення. А нам необхідно згадати про додавання і множення... Отримання нових ресурсів, у випадку об’єднання — це шанс розробляти нову стратегію розвитку території і громади!», — переконаний Олег Лукша.


Добре знає проблематику й «головний біль» сільських голів і керівник регіонального відділення Асоціації сільських і селищних голів України, вдруге обраний головою Невицької сільської ради — Михайло Лаба: «Європа почекає до 2017 року, а потім перестане постійно «годувати» бюджет країни, а працюватиме тільки з громадами. До цього слід бути готовими! Сьогодні ми маємо ось що: землю ділять одні, гроші — інші, а за відповідями і відповідальністю всі йдуть до вас. Ось таку ситуацію необхідно змінювати, і робити це чимшвидше!».


Під час навчання регіональні консультанти провели анкетне опитування сільських голів щодо їх поінформованості про децентралізаційні реформи з метою виявлення проблемних питань, які потребують першочергової уваги. Оскільки адекватне усвідомлення позитивних ідей реформ територіальної організації влади — це майбутні виважені рішення і дії зі створення об’єднаних територіальних громад.


Після кількагодинного спілкування із регіональними консультантами учасники навчання отримали домашнє завдання — заглибитися і збагнути ті можливості й перспективи, які відкривають закони про співпрацю територіальних громад та про добровільне їх об’єднання. Зафіксувавши всі номери телефонів, домовилися про наступні зустрічі — вже на своїй території, на місці, за участі й громадськості, й сільських депутатів. Адже майбутнє твориться не десь. А там, де живеш, працюєш, дбаєш про свою родину та її добробут.

 

Закарпатська область.

 

ДОСЛІВНО

 

Консультант Регіонального офісу реформ Олег ЛУКША: 

 


«Для усвідомлення необхідності децентралізації влади, слід зрозуміти саму філософію реформ! А вона полягає у запровадженні європейських принципів: повсюдності місцевого самоврядування, ресурсного забезпечення для вирішення головного завдання — розв'язання проблем місцевого значення і обов'язково — відповідальності, чого досі не було».