Практика, коли один вчитель викладає фізику, хімію та ще й географію, незабаром відійде в історію. Більшість із малокомплектних шкіл області чекає оптимізація, якщо ж говорити зрозумілою мовою -- закриття. Така доля спіткає 106 із 149 малокомплектних шкіл.

 

Проблема справді болюча. Адже доведеться звільнити 740 вчителів, а це чимало. Аби учнів та вчителів малокомплектних шкіл не покинули напризволяще, потрібно визначити опорні школи. Слід визнати: в області небагато закладів, які відповідають законодавчим вимогам. Зокрема, в них повинно навчатися не менш як 350 учнів, має бути два і більше паралельних класів тощо.

 

Але й залишати систему освіти без змін і жити по старому теж неможливо. Надто дорого стає бюджету утримання шкіл, в яких лише кілька десятків учнів. Хіба можна миритися з тим, що в таких міні-школах предмети за сумісництвом викладають вчителі, які не мають відповідної фахової підготовки.

 

Виконуючий обов'язки начальника обласного управління освіти Людмила ПЛАХОТНА розповіла, що з 740 волинських шкіл 149 -- малокомплектні. Загальна наповненість у класах 11 учнів за норми 30, а в деяких сільських школах цей показник ще нижчий.

 

Щоб не створювати незручностей для учнів, опорні школи мають закупити автобуси для їх довезення. На придбання такого транспорту на умовах співфінансування за формулою 50Х50 з держбюджету виділили 27 мільйонів гривень, а ось із місцевих бюджетів на ці потреби відшукали лише 10 мільйонів. Опорним школам передбачено певні суми державної підтримки. Проте й досі 11 мільйонів гривень цих цільових коштів ще не розподілені. Отже, проблем на освітянській ниві багато і відкладати їх вирішення на потім не можна.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України