Така думка домінувала на зустрічі голів сільських і селищних рад майбутньої Гребінківської об’єднаної територіальної громади Васильківського району на Київщині з керівництвом Офісу реформ в області та керівниками Васильківського району, яка відбулася днями в Гребінках. Очільники громад навколишніх тринадцяти населених пунктів вели розмову про перспективи об’єднання, його переваги, ставили прискіпливі запитання, висловлювали сумніви, порушували нагальні проблеми. Їх цікавило, зокрема, який статус матимуть населені пункти, що ввійдуть до складу об’єднання, наскільки гарантованим буде захист інтересів їх мешканців, що станеться з майном нинішніх сільрад, яким буде самоврядний устрій та порядок ухвалення рішень. Багато уваги приділялося питанням, пов’язаним із трансформацією сільських голів у старост, представництвом сіл у виконкомі об’єднаної громади, наближенням адміністративних послуг до мешканців та їх спрощенням, законодавчим забезпеченням реформування місцевого самоврядування, децентралізації влади.

Сьогодні багато хто хоче організувати свою територіальну громаду, не розуміючи, не бажаючи розуміти головні принципи створення спроможних територіальних громад, наголосив, зокрема, координатор Офісу реформ у Київській області, доктор економічних наук, президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Клуб мерів» Володимир Удовиченко. За його словами, громада має бути спроможною, самодостатньою. А це означає, що треба буде істотно збільшити розмір податку на доходи фізичних осіб. А це — надання усіх важливих послуг у межах 20 км, коли на виклик за півгодини повинна приїхати «швидка допомога» чи поліцейський патруль. Це створення умов для організації освіти початкової і середньої ланки, причому з урахуванням наявного демографічного провалля, щоб була хоча б тисяча дітей, щоб можна було організувати опорні школи, вийти на оптимізацію освітньої мережі. Відповідні рішення повинні бути «не згори», не від адмінначальства — це мають робити самі територіальні громади зі своїми місцевими владами, зазначив В. Удовиченко. І не біда, що не внесено зміни до Конституції. Сьогодні на достатній нормативно-правовій основі діють у статусі суб’єктів місцевого самоврядування міста обласного значення. Важливо й те, що поряд із бюджетною децентралізацією розпочалася децентралізація послуг. Передаються реєстраційні та міграційні справи, відкриваються реєстри і доступ до них. Головне — об’єднати ресурси і отримати повноваження. Адже влада починає розуміти, що вона — для людей, а не люди для влади.

«Нині план наповнення бюджету не виконали за перший квартал п’ять сільських рад, — поінформував учасників зустрічі голова Васильківської райдержадміністрації Владислав Одинець. — Цифри різні. Зокрема, Соколівська має мінус 35 тис. грн. «І це при тому, — сказав очільник району, — що держава не забрала того, що планувалось у Держбюджеті, залишила ці джерела на місцях. Вас обрали люди, і вони очікують на якісніші послуги — реєстраційні, медичні, освітні. Якщо немає бюджету, то у громадян виникне запитання: для чого нам, мешканцям, скажімо, Соколівки, ця сільська рада? Чому б нам не ввійти до складу об’єднаної громади з центром у Гребінках? Там є хороша лікарня, спортивна школа, басейн, центр дитячої творчості, прекрасна загальноосвітня школа і чимало іншого, що потрібно для нормального життя і чого немає у нашому селі. До того ж чимало мешканців з навколишніх сіл уже цим усім користується. Ми повинні розуміти: перспектива — лише за об’єднанням».

Іншого шляху, крім об’єднання населених пунктів в об’єднані територіальні громади, в Україні немає, вважає також голова Васильківської райради Наталія Баласинович. За її словами, «кожен з нас сьогодні має думати не про себе особисто: де я завтра буду, і чи буду я головою, чи буде в мене зарплата голови, чи будуть ті можливості, які є сьогодні. Настав час, коли кожен із нас, зважаючи на ситуацію, подумав: де завтра буде держава, і що я сьогодні зроблю, щоб ситуація змінилася на краще. Буде реформа чи ні, залежить від сільських і селищних голів. Як ви донесете інформацію щодо об’єднання територіальних громад, таким шляхом і піде життя вашого села. Чи влаштовує вас сьогоднішній його рівень і рівень послуг? Якщо залишаємо все, як є, то продовжуємо жити в злиднях. Це ваша історична місія — змінити країну, дати шанс своїм дітям і внукам жити за іншими, вищими стандартами».

Реагуючи на виступ голови райради, Володимир Удовиченко зауважив: «Стандарти послуг для кожного українця мають бути однаковими, незалежно від того, мешкає він у столиці чи, приміром, у Саливонках. Ось до чого треба йти». «Водночас іти треба зважено, потрібно в цьому знайти золоту середину», — сказав громадський активіст Леонід Ковальчук. «Але як спонукати сільських голів до того, щоб вони були ініціаторами об’єднання?» — запитала з зали селищний голова смт Калинівка Юлія Олексенко.

— Мають бути відповідна державна політика, належне інформаційне забезпечення реформування місцевого самоврядування, активний законотворчий процес. Для запровадження європейських стандартів місцевого самоврядування нам потрібно прийняти 100 законів, для того, щоб змінити всю країну, — 500. А головне — наша позиція, усвідомлення безальтернативності децентралізації, ініціатива. Сьогодні в Україні вже діють 169 об’єднаних територіальних громад. Мине зовсім небагато часу, і ставши свідками їхньої успішної діяльності, мешканці й інших сіл та селищ самі ставатимуть на такий само шлях, — відповів Володимир Удовиченко.

Значна увага на зустрічі приділялася такій новій посаді, як староста. Поряд із закликом до нинішніх сільських і селищних голів не боятися втратити свої повноваження з переходом в інший статус у виступах ішлося про необхідність зробити все, щоб старости як повноважні виборні представники мешканців своїх населених пунктів не були пасинками, мали права і дієві, ефективні важелі захисту інтересів своїх громад. Це вже є у нас на Київщині — в Калиті, де створена перша в області об’єднана територіальна громада, яка вже зареєстрована, має права, передбачені законодавством, і де нещодавно пройшли перші вибори, обрано голову — місцевого вчителя, а також старост. І вчорашні бідні села, об’єднавши ресурси, маючи державну підтримку, отримали перспективу змінити життя громади на краще, створити потрібну інфраструктуру, запровадити європейські стандарти і стати самодостатніми, долучився до обміну думками з цього приводу Володимир Удовиченко.

«Нам справді надано шанс. Бо за великим рахунком і Гребінківська громада, маючи розвинену інфраструктуру і не поступаючись за деякими життєвими критеріями умовам міста, не є все ж настільки самодостатньою, щоб розвиватися, — заявила голова цієї селищної ради Наталія Збаражченко. — Тому що не можемо за рахунок свого бюджету побудувати, наприклад, Будинок культури, спортивну школу, облаштувати штучне покриття на стадіоні. А коли об’єднаємось, коли буде перспективний план соціально-економічного розвитку кожної громади і об’єднаної громади загалом, коли повним обсягом підуть належні податки, отоді ми зможемо реалізувати всі повноваження, зробити для населених пунктів, громади набагато більше. Маємо намір до наявного потенціалу послуг додати свої і паспортний стіл, і будархітектуру, і землеустрій. І не треба думати, що громадою однозначно керуватиме Збаражченко. Ні, це буде молода людина, яку ми з вами оберемо, якій разом довіримо наше сьогодення і завтрашній день».

Питань на зустрічі порушувалось багато. І, напевне, не на всі її учасники — представники сільських громад — отримали вичерпні відповіді. Мабуть, їх підкаже життя. Головне ж, як наголошувалось, — не зволікати з ухваленням рішень, не тупцювати на місці, наслідувати вже наявний досвід і приєднуватись до утворених в Україні територіальних об’єднань. А щоб шлях був легшим, дії зваженішими, а повноваження гарантованими, підкреслювали промовці, потрібні закони, в яких би законодавчо були закріплені і механізми об’єднання та реалізації повноважень, і умови співпраці громад, і, зрештою, їх право виходу з об’єднань у разі не- виправдання сподівань і незадоволення життєвих потреб мешканців того чи іншого населеного пункту.

Київська область.

 

 

Зліва направо: координатор Офісу реформ у Київській області Володимир Удовиченко, доктор економічних наук, президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Клуб мерів»; голова Васильківської райдержадміністрації Владислав Одинець; голова Васильківської райради Наталія Баласинович; голова Гребінківської селищної ради Наталія Збаражченко.

Фото Віктора ЧАМАРИ.