Засідання сесії Кам’янець-Подільської міської ради заблокували представники ВО «Свобода». Перед трибуною вишикувалися й люди у військовій формі, які представилися членами формування ДУК «Правий сектор». Попри всі намагання, продовжити зібрання не вдалося, бо світло та комп’ютери працівників відділів ради вимкнули. Як повідомляють у міськраді, через це без розгляду залишилися вкрай важливі питання життєдіяльності міста. Так, не вдалося проголосувати за фінансування закладів профтехосвіти міста. Ця проблема залишається гострою, адже працівники галузі не раз виходили на протестні акції, вимагаючи щоб міський бюджет узяв на себе фінансове навантаження. Тепер, коли міська влада готова була виділити кошти на заробітну плату викладачам, стипендії студентам та харчування дітей-сиріт, які навчаються в Подільському центрі професійно-технічної освіти, депутати не змогли цього зробити.

 

Окрім того, через блокування не вдалося проголосувати і за виділення коштів на ремонт приміщення, де розташовуються військові частини. А тим часом будівля потребує негайного ремонту. Не прийняли також і рішення про реформування міської медици-ни. Зокрема, залишилися нерозглянутими питання реорганізації міської стоматологічної поліклініки та створення перинатального центру.


Однак свободівці вважають, що виконання їх вимоги про заборону дозволу на зміну цільового призначення земельної ділянки не менш важливе. Протестувальники вимагали зняти його з розгляду та відправити на доопрацювання, але більшість цією вимогою знехтували. Тож представники ВО «Свобода» та Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» заблокували трибуну та президію ради. І головуючому довелося закрити сесію.


Після цього оперативно провели засідання земельної комісії. Свою позицію, яка спричинила бурхливу реакцію, висловила орендар ділянки: мовляв, договір на оренду території укладено ще в 2008 році й діятиме він до 2025-го. Увесь час до міського бюджету сплачувалася орендна плата, і за вісім років ця сума становила майже два мільйони гривень. За словами підприємниці, наразі розпочато будівництво комерційного приміщення, на яке є всі необхідні дозволи. Проте, заважаючи на запити жителів міста та потреби кам’янчан у житлі, забудовник вирішив змінити свої початкові наміри і замість торговельного центру збудувати багатоквартирний будинок.

Саме для того, щоб змінити цільове призначення ділянки, питання винесли на розгляд сесії. Водночас, ураховуючи те, що існує генеральний план міста, який не можна порушувати, необхідно ще отримати відповідний дозвіл у Києві, оскільки вирішення цього питання не перебуває в компетенції міської ради.


Це підтвердив і начальник управління містобудування та архітектури міської ради Євген Філіпчук: «Дозволу на будівництво житлового будинку на цій ділянці немає. Згідно з генеральним планом зводити таку споруду заборонено. Це можливо лише після зміни генерального плану».


Коментуючи ситуацію, міський голова Михайло Сімашкевич сказав:


— Дуже шкода, що без фінансування залишилися наші військові, педагоги, студенти, а причина того — політичний піар. Переконаний, маємо працювати над тим, щоб місто розвивалося. Якщо є якісь проблемні питання, їх потрібно вирішувати заздалегідь, а не під час сесії, влаштовуючи такі акції.

Хмельницька область.