Прикарпатські газовики переконані, що високі ціни на блакитне паливо не поліпшать якості послуг. За словами голови правління ПАТ "Івано-Франківськгаз" Віталія ШУЛЬГИ, фінансування газорозподільних підприємств за залишковим принципом ставить під загрозу безаварійне газопостачання.

 

За інформацією прес-служби установи, товариство експлуатує майже 900 км технічно-непридатних розподільних газопроводів. Минулого року було замінено 20,5 км, це в 40 разів менше від загальної довжини мереж, які слід нагально замінити. Такий низький рівень фінансування газової сфери може призвести до її паралічу. Адже затверджена з 1 травня єдина ціна на газ для населення -- 6,879 грн./куб. повинна стати черговим кроком з наближення газового ринку до європейських стандартів та залученню інвестицій в інфраструктуру.

 

Однак у реальності підвищення тарифів аж ніяк не вплине на розвиток інфраструктури ринку і не покращить якість наданих послуг. Як розповів керівник, вони встановлювалися з урахуванням середньої прогнозованої ціни на імпортний газ -- 185 у. о., або 4,942 грн./куб. м (не враховуючи послуг на транспортування і податків). Левова частка цих коштів -- понад 70% -- традиційно буде направлена державній компанії-монополісту НАК "Нафтогаз України" на закупку газу. Тож вартість газу в загальній структурі ціни сягне майже 72%, а послуги з його транспортування -- 10,5% (без ПДВ) від ціни газу, що не відповідає європейським стандартам, де транспортна складова в середньому -- 26% від вартості газу.

 

На практиці це означає, що на заміну та капітальний ремонт мереж і обладнання, на оснащення аварійно-диспетчерської служби, покращення якості обслуговування споживачів, встановлення індивідуальних лічильників достатнього фінансування не передбачено. Тому існує ймовірність, що, сплачуючи європейську ціну за газ, споживачі ризикують залишитися без газопостачання.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України