Вечірнє засідання 12 травня

Верховна Рада України надала згоду на призначення Президентом України Юрія Луценка на посаду Генерального прокурора України. За відповідну постанову проголосували 264 депутати, проти — 37 депутатів.

Президент України Петро Порошенко представив перед парламентом кандидатуру Юрія Луценка, котрий досі обіймав посаду лідера депутатської фракції Блоку Петра Порошенка.

Президент України Петро Порошенко подякував Верховній Раді за підтримку реформаторських змін до Закону про Генеральну прокуратуру, наголосивши, що вони дозволяють скасувати «сталінський загальний нагляд», запровадити Генеральну інспекцію, яка дає змогу забезпечити рішучу боротьбу з корупцією всередині Генпрокуратури.

«Це кроки, які дозволяють сьогодні залучити нових чесних патріотів, які матимуть можливість забезпечити реальні зміни в прокуратурі, -наголосив глава держави. І додав, що необхідно зробити все для того, щоб створити такі самі умови в новій реформованій прокуратурі, як це зробили в Національному антикорупційному бюро, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі для того, щоб своїми ефективними діями реформована прокуратура виконала ті завдання, які ставила перед нею Революція Гідності.

Водночас Петро Порошенко відзначив, що лише заміною Генерального прокурора реформу прокуратури здійснити неможливо. «У Генеральній прокуратурі потрібен важковаговик, який не буде керуватися помстою та бажанням розправитись з кимось, а буде тим Генпрокурором, який виходить виключно з почуття справедливості», — сказав Петро Порошенко.

У свою чергу Юрій Луценко з парламентської трибуни пообіцяв, що у нього в Генпрокуратурі завжди стоятиме на робочому столі алюмінієва кружка, з якою він два з половиною роки пив чай у Лук’янівському  СІЗО та в Менській виправній колонії, як нагадування про те, що безчинства і політичні замовлення є неможливими в новій Україні.

Серед своїх найперших кроків на посаді Генпрокурора Юрій Луценко назвав початок уже найближчим часом відкритого заочного суду над Януковичем та його поплічниками, зрадниками держави, які сховалися в Криму і на окупованій частині Донбасу. Ю. Луценко також пообіцяв привести працювати до Генпрокуратури нових людей із юридичною освітою, чесних професіоналів, які ніколи там не працювали. «Я вірю, що тільки так можна змінити «генеральний могильник» на справжнього адвоката держави та людей», — сказав він.

Юрій Луценко пообіцяв сповідувати в роботі два принципи: перший — той, хто вчинив злочин, має відповісти незалежно від кольору його партійного квитка, а також обстоювати права громадян від свавілля влади: поліції, прокурорів, суддів, чиновників, припинити практику перетворення правоохоронних органів у політичні проекти і бізнес-холдинги олігархів. Політик зізнався, що очікує великий спротив системи, проте запевнив, що не збирається нікому мстити. Водночас він пообіцяв завершити люстрацію в органах прокуратури.

Юрій Луценко та його дружина, народний депутат Ірина Луценко заявили, що відповідно до Регламенту Верховної Ради та Закону «Про запобігання корупції» вони не голосуватимуть за постанову про надання згоди на призначення Генпрокурора, оскільки мають особистий конфлікт інтересів.

Під час обговорення народні депутати наголошували на тому, що Генпрокурор має бути незалежним і від Президента, і від політиків, сповідувати верховенство права, довести до суду справи щодо злочинів на Майдані, викрити нинішніх корупціонерів незалежно від посад, які вони обіймають.

Після результативного голосування Голова Верховної Ради Андрій Парубій прямо у залі пленарних засідань підписав ухвалену парламентом постанову. А Президент України Петро Порошенко підписав відповідний указ. Новопризначений Генеральний прокурор склав перед Верховною Радою присягу члена Вищої Ради юстиції. Народні депутати достроково припинили повноваження народного депутата України Юрія Луценка.

Після обрання на посаду Генерального прокурора України Юрій Луценко з парламентської трибуни сказав, що ще ніколи не хвилювався так, як зараз, і усвідомлює свою відповідальність. Він запевнив, що на новій посаді робитиме все, щоб «справитися із покладеними завданнями, щоб вдалося відновити справедливість і повагу до держави».

Вітаючи Юрія Луценка із обранням на високу посаду, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що суспільство сьогодні чекає від Генерального прокурора «справедливості й твердих та ефективних рішень».

Парламент також ухвалив Закон «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони». Закон визначає особливості здійснення процедур закупівлі товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони в особливий період, у період проведення антитерористичної операції, у період запровадження надзвичайного стану» (№ 4288).

* * *

Після закриття пленарного засідання новообраний Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час підходу до преси у кулуарах парламенту пообіцяв завершити розслідування справ щодо злочинів на Майдані до початку осені.

«Ніхто, і я в тому числі, не забуде 18, 19, 20 числа (лютого 2014 року. — Ред.), для мене це не слова», — сказав Луценко.

Він також повідомив, що найближчим часом зустрінеться з усіма заступниками Генпрокурора та іншими працівниками прокуратури, проведе з ними співбесіди. «Я, не дивлячись на прізвища, підпишу звільнення по люстрації майже 400 осіб, яких виявила відповідна служба, — сказав Луценко. — Але знімати всіх, як це було у 2005 році в міліції, на стадії слідства, коли треба передавати справи (до суду. — Ред.) — неправильно».

На запитання, чи можуть невдовзі з’явитися подання щодо народних депутатів та інших високопосадовців, Ю. Луценко відповів, що Генпрокуратура не може порушувати нових справ проти високопосадовців. Бо це — виключно компетенція Національного антикорупційного бюро України. Водночас Ю. Луценко пообіцяв якнайшвидше довести до кінця всі справи, які перебувають на розгляді Генпрокуратури.

Жодних прізвищ — кого може бути невдовзі притягнуто до кримінальної відповідальності — Юрій Луценко не назвав. Новообраний Генпрокурор заявив журналістам, що принаймні тиждень не роздаватиме інтерв’ю. Однак пообіцяв, як тільки-но розбереться зі справами, зустрінеться з журналістами і повідомить «конкретні дії, конкретні прізвища і конкретні терміни».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.