Звільнити пішохідну зону Києва від хаотичного паркування автотранспорту — пріоритетне завдання, яке поставив собі керівник «Київтранспарксервісу» Артем Шамрай. Про результати перших ста днів на цій посаді «головний паркувальник столиці» вчора відзвітував перед журналістами. За його словами, комунальне підприємство, яке дісталося йому в критичному стані, уже починає приносити прибуток міському бюджету.

«Прорив у звільненні Хрещатика відбувся. Я тестую, перевіряю, які півсфери (обмежувачі паркувальної зони) зрушені, а які зіпсовані. Поки що ми допрацьовуємо їхню конструкцію. За затвердженим планом, приблизно п’ять тисяч півсфер мають встановити в центральній частині Києва», — зазначив Артем Шамрай.
Заслугою свого керівництва «Київтранспарксервісом» пан Шамрай назвав і збільшення кількості майданчиків, виведених у легальне поле, і нічних парковок. А також підписання контракту на евакуацію й відкриття штрафмайданчика для порушників. У такий спосіб арештовано вже 130 автомобілів.
Одна з найбільших проблем — нелегальні парковки. Вони виникають у різних куточках Києва й забирають прибуток у бюджету столиці. У «Київтранспарксервісі» рапортують: частина таких автостоянок уже переведена на офіційну службу міста. За даними Шамрая, з виявлених ста «нелегалів» майже 40 подали заявки на укладення договорів.
Крім боротьби з незаконними «місцями відпочинку» засобів пересування і їхніми безвідповідальними власниками підприємство розпочало вдосконалення й модернізацію системи в цілому. Для водіїв створено мобільний «паркувальний» додаток, розрахунок готівкою за оплату послуг автостоянок переводять в електронний. Водій зможе заплатити кредитною картою, за допомогою смс або при бажанні придбати місячний паркувальний талон.

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.