22 травня минуло 155 років від часу перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі

 

Щороку в цей пам’ятний день люди йдуть до могили Великого Кобзаря і до його пам’ятників у Києві та в інших містах України і світу. Вшановуючи пам’ять Великого Кобзаря, Президент Петро Порошенко взяв участь у панахиді, яка відбулася в церкві Різдва Христового в Києві. Саме там у травні 1861 року було встановлено труну з тілом Тараса Шевченка, що перевозилась із Санкт-Петербурга до Канева та відбулося відспівування Великого Кобзаря. Панахиду відправив Предстоятель Української православної церкви Патріарх Філарет.

 

Нині в церкві Різдва Христового в пам’ять про ту подію перебуває посмертна маска поета.


А в Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка рисунків Григорія Честахівського — українського художника, приятеля Тараса, котрий супроводжував труну з тілом поета з Петербурга до Канева та був ініціатором поховання Шевченка на Чернечій горі. Подорожні зарисовки Честахівського називають графічним літописом перепоховання поета в Україні, адже він відтворив весь маршрут процесії, записав імена та прізвища учасників, зафіксував порядок побудови траурної ходи.


Цю експозицію доповнює філателістична виставка «Останнім шляхом Кобзаря». Її основу становить унікальний філателістичний експонат «Останнім шляхом Кобзаря», створений з ініціативи відомого українського філателіста Олександра Канівця під час проведення Міжнародного поштового походу-реквієму 7—29 травня 2011 року за маршрутом перевезення тіла Тараса Шевченка із Санкт-Петербурга до Канева. Похід-реквієм здійснювався залізницею, автотранспортом, а з Києва до Канева — козацькою чайкою «Спас». Тож відкриття виставки якраз і було приурочено до дати перевезення праху Кобзаря пароплавом «Кременчуг» із Києва до Канева 20 травня 1861 року.