Сьогодні — День прикордонника

 

Луцький прикордонний загін охороняє державний кордон України з Республікою Польща і Республікою Білорусь протяжністю 545,5 кілометра на території Волинської та Рівненської областей. Щодоби через пункти пропуску в його зоні відповідальності охоронці кордону пропускають понад п’ять тисяч транспортних засобів та понад 15 тисяч осіб. У складі загону 12 відділів прикордонної служби: з них чотири на кордоні з Польщею, вісім — з Білоруссю.


У них ключ від Європи


На міжнародному автомобільному пункті пропуску «Ягодин» завжди гамірно, навіть уночі. І не дивно, адже це ворота в Європу на найкоротшому шляху з Києва до Варшави, Берліна, Брюсселя. Щоб вони були надійно закриті перед недобрими людьми з їх поганими намірами, свою нелегку службу тут несуть прикордонники Луцького загону. Саме до них сьогодні наша найбільша увага, адже 28 травня вони відзначають своє професійне свято.


Прибули ми на пункт пропуску в напружений ранковий час перезміни. Найпершим, з ким зустрілися, був інструктор службової собаки з розшуку наркотиків старший прапорщик Микола Козак. Інструктор зі своїм спанієлем Бімом ретельно перевіряє транспортні засоби. Невеликий песик прудко заскакує до кабін, кузовів авто, обнюхує шасі і колеса. Як каже Микола Козак, для тварини це ніби весела гра, а ось наркокур’єрам від неї стає недобре. Щороку Бім знаходить кілька сховків дурману. І таких помічників у прикордонників кілька. Вони можуть відшукати також вибухівку і зброю.


Ось у митну зону приїздить з Польщі автобус Хелм—Нововолинськ. З дозволу помічника начальника Луцького загону, начальника прес-служби підполковника Олега Личковського заходимо у салон. Інспектор прикордонної служби старший прапорщик Ігор Мисюрина саме перевіряє паспорти пасажирів. Уважно вдивляється в документ, звіряє схожість обличчя пасажира з фотокарткою. Робота його надзвичайно відповідальна, адже не перевелися охочі потрапити за кордон за підробленими чи чужими паспортами. Щодо Ігоря Мисюрини, то з ним такі номери не проходять. За 23 роки роботи він вивчив усі хитрощі порушників, уміє побачити неточності і найпрофесійніші підробки.


Рояль не випадково виявився у кущах


Не менш відповідальне завдання лежить на прикордонних нарядах, які несуть службу у «зеленці». У цьому переконалися, побувавши у відділі прикордонної служби «Рівне». До речі, саме його співробітники несуть службу на міжнародному пункті пропуску «Ягодин» — і автомобільному, і залізничному. Показали нам і затримання умовних порушників за допомогою службових собак. Не позаздриш тому, хто потрапить під зуби тренованої вівчарки.


Як розповів начальник кінологічного відділення капітан Євген Литвиненко, прикордонний наряд почуває себе з чотирилапим помічником набагато впевненіше. Траплялося, що двом прикордонникам доводилося затримувати півтора десятка порушників. Без мудрого тренованого пса це було б неможливим. 


Допоки ми з інтересом спостерігали за вмілими показовими діями прикордонного наряду, надійшла інформація про справжнє порушення прикордонного режиму групою невідомих осіб. Тож розмову довелося відкласти на невизначений термін. Рояль, як кажуть, не випадково опинився в кущах. Цього разу все було по-справжньому.


Рубіж не подолати


У нещодавно створеному відділі прикордонної служби «Новогрузьке» нам показали, як діють прикордонники на воді, затримуючи порушників за допомогою потужних моторних човнів. Найчастіше це бувають контрабандисти, які гумовими човнами переправляють у Польщу сигарети.


Ріка Західний Буг тут неширока, метрів 40—50, тож порушникам не важко швидко дістатися протилежного берега, до Польщі, де куриво в рази дорожче. Зарослі верболозом і деревами береги, болотиста заплава ускладнюють завдання прикордонникам. Без моторного човна їм важко угледіти за 30 кілометрами фарватера. Щоправда, контрабандисти, яким останнім часом прикордонники завдають чималих проблем, теж не сидять склавши руки, стали використовувати для переправлення сигарет за кордон малі літальні апарати. Так, вночі 23 травня вони здійснили спробу доправити на той берег Західного Бугу дельтапланом 13 ящиків сигарет «Фест».

Проте завдяки спільним діям українських і польських прикордонників було відстежено його політ, а товар конфісковано вже на території Польщі. Нині триває пошук пілота та інших причетних до цієї міжнародної афери осіб.

До речі, життя контрабандистів на цій ділянці кордону стало, можна сказати, нестерпним, відколи відділ «Новогрузьке» очолив Михайло Коцеруба. До речі, капітан Михайло Коцеруба — бойовий офіцер, у якого за плечима півроку служби в зоні АТО.


Довкола мене усе життя були люди в зелених кашкетах (тепер — беретах), бо ріс і жив завжди у прикордонні. Тож збираючись за святковим столом, завжди піднімали келих за тих, хто в той час ніс службу на кордоні. Що ж, за вас, дорогі захисники наших рубежів! Хай вам добре і легко служиться, кар’єрного зростання та удачі!

Волинська область.

 

Наряд заступає на охорону державного кордону.


Фото автора.