На Херсонщині зафіксували кілька випадків захворювань на туберкульоз малюків, котрим вчасно не зробили рятівну ін’єкцію. З Новотроїцького району до обласної дитячої лікарні нещодавно доправили десятимісячну дівчинку, котра випадково проковтнула ґудзика. Його витягли, але під час обстеження виявилося: пацієнтка є носієм збудника туберкульозу. От і з’ясували, що після появи на світ уколу протитуберкульозної вакцини вона не отримала — централізоване постачання препарату з вини Міністерства охорони здоров’я вчасно не відбулося. А тим часом онучку кілька разів приходила навідати хвора бабця, інфікувавши дівчинку.
У самому Херсоні хвора на сухоти жінка також народила малюка і відмовилася від нього. Хлопчика одразу ізолювали, і той півроку чекав, коли ж надішлють вакцину. Та недуга наздогнала його значно раніше.
— Дуже прикро, що з-поміж наших пацієнтів з’явилися й діти, котрі тільки починають свій життєвий шлях. Нині маємо на обліку трьох дівчат-одинадцятикласниць та ученицю ПТУ. Одна з них захворіла через постійний контакт із співмешканцем матері — той приніс сухоти з місць позбавлення волі. Причини зараження інших ще встановлюємо, — доповнює завідувач відділу для дітей Херсонської протитуберкульозної поліклініки Людмила Тричева.
Херсонщина лише нещодавно виборсалася зі стану епідемії сухот. Але й нині ситуацію обнадійливою назвати не можна. Тільки на амбулаторному лікуванні у протитуберкульозному диспансері обласного центру перебувають 390 городян. З них 166 мають відкриту форму туберкульозу, небезпечну для оточуючих. А після торішніх перебоїв з вакцинацією дітлахів—носіїв палички Коха ще додасться.

Херсонська область.