Бензин та солярка продовжують керувати ціновим процесом. На заправках доводиться платити все більше. Вартість пального, в свою чергу, підштовхує вгору ціни на продукти харчування та інші товари. Транспортні витрати — в усьому, що лежить на полицях крамниць чи продається на базарах.


Королі бензоколонок тепер розповідають нам про світові тенденції. Мовляв, дорожчає пальне в Україні, бо на міжнародних біржах котирування нафти марки Brent зросло до 50 доларів за барель. Логіку власників АЗС, які ледь не щодня переписують бензинові цінники, можна збагнути. Але автора цих рядків, як споживача, обурює такий момент. Коли у світі падають ціни на нафту, то до наших заправок це подешевшання добирається з великою затримкою. А ледь встигло чорне золото піти на біржах вгору, вітчизняні АЗС реагують на процес миттєво. Одне слово, Антимонопольному комітеті та іншим контролюючим органам є над чим замислитися.


З позитивних прогнозів червня відзначимо сезонне подешевшання ранніх овочів, фруктів та ягід. Доступнішими стануть молочні продукти, хоча значного зниження цін у цьому сегменті очікувати не варто. З негативних тенденцій найболючішим питанням для більшості громадян залишатиметься як оплатити комунальні послуги.

 

Бензин та дизпаливо


Після значного зростання у середині травня роздрібні ціни на нафтопродукти залишаються відносно стабільними. Дизпаливо перевищує 19 гривень за літр, бензин А-92 — 21,50 грн., А-95 — 22 грн. Якщо не буде значних світових коливань на нафту і стрибків валютного курсу, така тенденція збережеться тиждень-другий. Хоча обидві складові надто непередбачувані, яка з них «вистрілить» першою, можна лише гадати. До того ж майже неможливо відстежити логіку цін на українських АЗС. Вони, схоже, формуються за принципом «як заманеться» і як власники АЗС між собою домовляться. Але про це вже йшлося вище...


До речі, учора у Відні тривала чергова зустріч країн—експортерів нафти ОПЕК, однак учасники ринку не очікують від зібрання чітких рішень стосовно обмежень видобутку.


Борошно


Не зважаючи на зростання вартості пшениці та транспортних витрат, залишатиметься на нинішньому рівні. На початок місяця оптові ціни в залежності від регіону перебували в діапазоні 5400—5900 гривень за тонну, тож і в роздрібних мережах вагове борошно утримувалося в межах 6,5—7,5 гривні за кіло. Щоправда, пакетований товар відомих торгових марок останнім часом піднявся до 10—11 і більше гривень за кілограм. Але початок збирання вже наприкінці місяця колосових сприятиме стрімкому збільшенню пропозиції на ринку продовольчого зерна, тож підстав для розкручування дефіциту борошна і злету цін на нього немає.


Хліб


Сподіватимемося, не дорожчатиме. Адже і за нинішніх цін знижується реалізація продукту №1 і, відповідно, його виробництво. За даними Держстату, в квітні випуск хлібобулочних виробів скоротився порівняно з березнем на 1 відсоток — до 94,9 тисячі тонн. Це на 1,5% менше від показника квітня 2015-го.


Крупи


У червні не дорожчатимуть. Запаси пшона, рису, вівсянки та інших звичних для нашого столу круп у країні достатні. До того ж влітку у раціоні українців каші поступаються овочам та фруктам. Є надія, що чергова спроба зацікавлених суб’єктів ринку підняти ціни на гречку не «зажене» її вартість до 50 гривень за кілограм. Хоча зерно гречки, з якого виробляється дієтична каша, ще наприкінці травня взяло планку в 20 000 гривень за тонну, тобто коштує майже удвічі більше, ніж у цю пору рік тому.


Цукор


Чинники, які б спрацювали на подешевшання у цю літню пору цукру, не проглядаються. Але й ажіотажного попиту і, відповідно, значного підвищення цін на солодкий пісок чекати не варто. Дедалі менше господинь витрачають час на консервування фруктів та ягід. Візьмімо ті самі суниці садові — на оптовому столичному ринку їх можна придбати по 17—20 грн. за кілограм. Ніби й не дуже дорого — приблизно стільки суниці коштували у перші дні минулого літа. Але не дорого взяти кілограм, щоб з’їсти, а не відро на варення. А тут до ягід треба ще й цукор купувати...


Овочі та фрукти


Ціни на молоду картоплю пішли вниз. Добірні бульби на ринку вже можна придбати по 10—12 грн. за кіло. За стару найкращу просять 7—8 грн. Дивує споживачів доступністю рання білокачанна капуста, яка вже зрівнялася у ціні з головками минулорічного урожаю — 5—6 грн. за кілограм. Не залежно від погоди у червні варто очікувати здешевлення інших овочів борщового набору, зокрема моркви.


У супермаркетах яблука прийнятної якості, не зважаючи на завершення сезону, пропонують по 10—12 гривень за кілограм. Заборона поставок нашої вітамінної продукції до Росії спричиняє надлишок цих фруктів на ринку і змушує продавців знижувати ціни. Удвічі-утричі дорожчі імпортні апельсини, банани, ківі. Вражають ціною лимони — по 65—70 гривень за кілограм. Чай, приправлений цитрусом, тепер можна вважати напоєм для заможних.


Тепличні помідори та огірки також ідуть униз, і цей процес лише прискорюватиметься з появою на ринку овочів відкритого грунту. Чимало потенційних споживачів переключаться з базарної продукції на вирощену на своїх городах та дачах.


Молоко та молокопродукти


Молоко у плівці, масові сорти твердих сирів можуть навіть незначно подешевшати, хоча навряд чи стануть доступними для не надто заможних споживачів.


На полицях магазинів, причому і дрібних крамничок, і мережевих супермаркетів, з’явилося фасоване масло у привабливих упаковках фактично за півціни. Акції розповідали про знижки у 10 гривень на 200-грамову пачку.

Недовірливі покупці ретельно вчитувалися у склад пропонованого продукту, але там, як і має бути у справжнього масла, вказувалися «вершки з коров’ячого молока», прикрашало упаковку і слово «ДСТУ», яке мало б засвідчувати відповідність виробленого державному стандарту. Хоча, з огляду на вигляд і смак, маслом той виріб назвати важко. Фахівці з цього приводу б’ють на сполох. Так, у столичному ЛІГАБізнесІнформі відбувся круглий стіл з промовистою назвою: «Фальсифікація вершкового масла набирає обертів! Як обрати справжнє вершкове масло і не стати жертвою шахраїв?». Мало того, що ціни астрономічні, так ще й годують підробками.

Але, як кажуть, потопельникам краще подбати про порятунок власноруч. Сподіватися, що держава захищатиме інтереси споживача, не дуже варто.


Соняшникова олія


Залишиться у цінах травня. Хоча до нового врожаю соняшнику ще далеко, але й на складах цього продукту в пластикових пляшках накопичилося чимало. Треба сказати, ця галузь тривалий час дивує відносною стабільністю. Недарма соняшник є одним із символів України.


М’ясо


Ціни на нього хоч і дещо знизилися, та недостатньо, щоб вважати м’ясо продуктом масового вжитку. Зі статками пересічних громадян у м’ясних рядах не розженешся. Тому й особливого ажіотажу там не спостерігається. А коли так, то й продавцям ще підвищувати ціни на свинину та яловичину особливого сенсу немає. Бо й так мало хто купує. У підсумку, м’ясо не дорожчатиме, власне, як і курячі яйця.


Ліки


Оптимізмом для багатьох пацієнтів стали новини з Верховної Ради, де народні обранці підтримали спрощення державної реєстрації лікарських засобів. Якщо відповідний документ підпише Президент, імпортні пігулки в українських аптеках вже найближчим часом, за оцінками експертів, подешевшають на 10—20 відсотків. Адже ліки з діючою речовиною, яка вже зареєстрована США, Швейцарією, Австралією, Канадою або у Євросоюзі, узаконюватимуться в нашій державі за спрощеними правилами. Причому на ухвалення рішення відводитиметься 10 робочих днів. Раніше така процедура могла тривати місяць.