У Львові на базі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону відкрили першу в Україні ерготерапевтичну кімнату зі спеціалізованим реабілітаційним обладнанням та візкову майстерню для обслуговування й ремонту інвалідних візків, придбаних за кошти Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації і встановлених у відділенні відновного лікування клініки нейрохірургії та неврології ВМКЦ ЗР (на знімку).

Помічник міністра оборони полковник медичної служби Всеволод Стеблюк зауважив: «На початку бойових дій галузь реабілітації була практично в нульовому стані. Війна завжди слугувала поштовхом для військової медицини. Поки законодавці та політики говорять про необхідність розвитку галузі, два роки пишуть закон про реабілітацію, військові медики роблять свою справу. Центр реабілітації поранених із ушкодженнями спинного мозку та черепно-мозковими травмами, який був створений у цьому госпіталі, тепер є одним з найкращих у нашій країні. Це стало можливим, насамперед, завдяки зусиллям лікарів, усього військово-медичного департаменту, небайдужості волонтерів та міжнародній співпраці».
Перший заступник міністра соціальної політики Василь Шевченко розповів, що міністерство, яке він представляє, уповноважене співпрацювати із Трастовим фондом НАТО із медичної реабілітації. «Ми перебуваємо в процесі перебудови, разом із партнерами з НАТО прагнемо навчити і залучити наших спеціалістів до міжнародного досвіду. Нас підтримують інші країни, допомагають лікувати тяжкопоранених бійців», — наголосив Василь Шевченко. Як повідомляють у Регіональному медіа-центрі Міноборони, Трастовий фонд, що допомагає пораненим українським військовослужбовцям, засновано за підсумками Уельського саміту НАТО у 2014 році. Серед учасників — США, Нідерланди, Японія, Швеція, Литва, Угорщина, Туреччина та інші держави. Практична фаза проекту з бюджетом 2,25 мільйона євро, розрахована на два роки, стартувала на початку 2016 р. За цей період закупили та встановили реабілітаційне обладнання у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону на загальну суму 40 тис. євро. Одинадцять травмованих бійців АТО завершують навчання на курсах підготовки водіїв категорії «В» у Львівському міжрегіональному центрі соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів за підтримки Мінсоцполітики. Також допомогу в реабілітації надали тринадцятьом військовослужбовцям, профінансували шість візитів українських фахівців до медичних центрів країн—членів НАТО, провели та підтримали 17 заходів — конференції, лекції, тренінги для лікарів тощо. Співпраця триває — вже є попередні домовленості щодо закупівлі ще двох комплектів реабілітаційного обладнання для Військово-медичного клінічного центру Західного регіону.
В ерготерапевтичній кімнаті, як розповіла фізтерапевт Юлія Амеліна, пацієнти з різними функціональними можливостями зможуть використовувати адаптовану кухню, навчатимуться бути самостійними і вести незалежний спосіб життя.
Загальна допомога Військово-медичному клінічному центру Західного регіону в рамках проекту Трастового фонду НАТО із медичної реабілітації становитиме майже 75 тисяч євро.

Львів.

Фото надане Регіональним медіа-центром Міністерства оборони України.