Цьогоріч зернові особливо потребують захисту й підживлення

 

Восени українські поля недоотримали дощів, що в результаті негативно позначиться на врожаї зерна. Про це занепокоєння сільгоспвиробників чимало написано в газетах і сказано з блакитних екранів самими керівниками господарств і фахівцями, які представляють численні аграрні відомства й управління. Адже озиму пшеницю висівали в суху землю. Щоправда, дещо скрасила ситуацію пізня зима й дощі, які випали наприкінці осені, що дало змогу уникнути ще більших втрат. У зв’язку з посухою посіви ввійшли в зиму здоровими, але слаборозвиненими. Але й весна-літо, які тішать хліборобів рясними опадами, також становлять небезпеку для сільгоспкультур. Про це йшлося під час агрохімічного форуму «Захист і живлення рослин 2016», який відбувся в столиці.

 

 

За словами аналітика ринку засобів захисту рослин компанії «Інфоіндустрія» Ігоря Герасименка, рясні опади становлять загрозу поширення на пшеничних полях різних захворювань, таких як септоріоз, борошниста роса й плямистість. Товаровиробникам доводиться збільшувати використання фунгіцидів і регуляторів росту на посівах цієї культури.

Спалахи захворювань прогнозуються не тільки по пшениці, це стосується всіх культур. Особлива ситуація склалася із плодоовочевою продукцією, більша частина якої вирощується у приватних господарствах. Там захист рослин перебуває на низькому рівні й часто проводиться контрафактними пестицидами. Тут очікуються значні проблеми з фітофторозом на томатах і картоплі, білою гниллю суниці садової, гниллю плодових та іншими захворюваннями.

Якщо говорити про ринок засобів захисту рослин в Україні в цілому, то якщо ще 2005 року імпорт ЗЗР становив лише 22,8 тис. тонн, то 2015-го він зріс до 101,3 тисячі. Майже п’ятикратне збільшення свідчить про поступ нашого агросектору й підвищення культури землеробства.

За цей період крива імпорту постійно рухалася вгору, за винятком кризових 2009 і 2014 років, коли падав не тільки ринок ЗЗР, а й уся економіка країни. Зниження закупівель 2009 року становило 28%, а 2014-го — 15%. А пік поставок спостерігався 2008 і 2010 років, коли темпи зростання становили 45% і 58% відповідно. Середньорічний приріст імпорту ЗЗР за 10 років підскочив до 18,3%.

Ще одним показником розвитку цього ринку в нашій країні є кількість зареєстрованих препаратів. За 2000 рік таких було «узаконено» лише 63 — досить скромний для такої аграрної країни, як Україна, результат. Для порівняння можна подивитися на кількість зареєстрованих препаратів 2009 року, їх уже в 10 разів більше.

Тобто наш аграрний сектор ще 10—15 років тому, судячи з кількості імпортованих і зареєстрованих пестицидів, мав невтішний вигляд. Відтоді країна зробила величезний стрибок вперед і на цьому навряд чи усе зупиниться.

Щодо минулого року, то пік активних закупівель припадає на лютий—березень. Ця тенденція пов’язана з основними періодами акупівель ЗЗР українськими аграріями, які активно запасаються ними саме в ці місяці. У структурі завезення закордонних засобів захисту перевага за гербіцидами, їх частка становить 65%. Така тенденція пов’язана з імпортом валових препаратів на основі ацетохлору, гліфосату й прометрину, які мають високу норму витрат на гектар. На ці гербіциди припадає майже третина всього імпорту ЗЗР в Україну за 2015 рік. 

Частка фунгіцидів — 23%, а інсектицидів — лише 9% (ці групи на відміну від гербіцидів мають низьку норму витрат на гектар, у результаті чого й невелику частку імпорту).

У грошовому еквіваленті частка гербіцидів дещо менша, ніж у фізичній вазі, — 53%, що пов’язано з валовими препаратами, чия вартість відносно невисока, фунгіцидів — навпаки, дещо вища — 33%, така сама картина і з інсектицидами, їх частка становить 14% від загальної вартості імпорту.

За інформацією Ігоря Герасименка, чверть усіх продажів пестицидів припадає на контрафактні препарати. Найчастіше аграрії купують підробку через незнання, тому що шахраї намагаються всіляко копіювати відомі бренди й популярні препарати, тим самим позбавляючи прибутків власників брендових засобів захисту рослин і завдаючи шкоди сільгоспвиробникам, які через незнання скористалися підробкою.

— Щоб уникнути таких ситуацій, аграріям слід купувати препарати лише в офіційних дистриб’юторів і постачальників засобів захисту рослин, — закликає представник компанії «Інфоіндустрія».

Під час форуму наголошувалося: останнім часом значною популярністю почали користуватися препарати генеричних компаній, що пояснюється підвищенням їхньої якості, а також відносною дешевизною. Але, за словами учасників ринку, з моменту кризи ситуація дещо змінилася. Генеричні компанії змушені відмовитися від кредитування аграріїв, що в поєднанні з мінливим курсом долара, який впливає на ціну реалізації товару, помітно вдарило по їхніх продажах. Нині частка таких компаній на ринку України становить 39%, тоді як мультинаціональних — 36%.

Збільшенню популярності препаратів мультинаціональних компаній сприяли підвищення вартості генериків (у гривні) і стабільність цін на препарати транснаціональних компаній, а також продовження кредитування аграріїв і «закріплений» курс долара.

Як повідомив Ігор Герасименко, серед лідерів імпорту до України в першій четвірці мультинаціональні компанії «Syngenta», «BASF», «Bayer» і «Monsanto» — їх поставки торік становили 44%. Крім того, до топ-10 увійшла ізраїльська компанія «Адама», а також компанія «Август».

 

На агрохімічному форумі «Захист і живлення рослин 2016» побувала Галина КВІТКА.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

МІЖ ІНШИМ

 

Застосування засобів захисту рослин — один з основних шляхів підвищення ефективності агровиробництва, зокрема, запобігання втрат врожаю сільгоспкультур від хвороб, бур’янів і шкідників.

За допомогою пестицидів підвищують урожайність, збільшують термін зберігання рослин, поліпшують товарний вигляд фруктів, овочів і зерна.

Використання інсектицидів на зернових може зберегти в середньому 500—600 кг зерна з гектара. Приміром, одна особина хлібного жука на квадратний метр (10 тисяч жуків на гектар) здатна зменшити врожай на 200—300 кг із гектара. А зараження посівів карликовою сажкою пшениці може призвести до повної втрати врожаю.

 

 

Реєстрація препаратів.

Інфографіка: «Інфоіндустрія».

 

Чверть українського ринку засобів захисту рослин перебуває в тіні.

Інфографіка: «Інфоіндустрія».