Нинішнього сезону цукровий буряк ростиме на понад 280 тисячах гектарів. За останні п’ять років посівні площі під солодкою культурою скоротилися майже вдвічі. Майже половину посівів зосереджено в трьох областях: Вінницькій — 53 тис. га, Полтавській — 37,5 тис., Хмельницькій — 36 тис. га. Також майже по 18 тисяч гектарів засіяли Тернопільська та Київська області, а Кіровоградська, Черкаська, Львівська, Волинська, Житомирська, Рівненська — від 12 до 15 тис. га.

Чи минеться нинішнього року без дефіциту солодкого піску? За словами директора департаменту землеробства та технічної політики в АПК Мінагрополітики Володимира Топчія, торік ми мали заледве 230 тис. га цієї культури — то був критичний мінімум. І висловлювалися серйозні тривоги та побоювання.

Наразі солодкі корені займають 284 тисячі гектарів. Такої кількості достатньо, щоб зварити 1,8—1,9 мільйона тонн цукру. Звісно, погода здатна підкоригувати обсяг майбутнього урожаю, адже буряк потребує достатнього зволоження в період вегетації. І якщо липень-серпень виявляться посушливими, це може вплинути. Але за рівня споживання в масштабах країни цукру 1,6 млн. т, навіть у разі несприятливих умов імовірний недобір буде знівельовано тим, що на 50 тисяч гектарів посівні площі збільшено. Цього достатньо, щоб компенсувати можливі літні ризики, пов’язані з браком вологи.