Синоптики стверджують, що настільки дощового травня в Україні не було майже двадцять років. У більшості основних регіонів вирощування зернових і олійних травневі опади становили від 133 (Одещина) до 296 (Харківщина) відсотків від норми. Навіть у тих південних областях, які вважаються зонами ризикованого землеробства (Херсонщина й Миколаївщина), вони перевищили норму на 66%. Добре це чи погано?

 

Як зазначає експерт «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко, для ячменю весняні опади в період наливу зерна дуже сприятливі, оскільки дають змогу сформувати вищу продуктивність. Прогнозується, що врожайність буде не нижчою за торішню. В областях, де стан озимого ячменю викликає найбільші побоювання (Полтавщина, Дніпропетровщина), ситуацію поліпшили за рахунок підживлення. З мінусів можна згадати лише той факт, що збирання почнеться дещо пізніше, ніж очікувалося.


На пшеницю травневі опади здебільшого вплинули позитивно: підвищуються шанси на рекордну врожайність. Попри негативний старт під час посушливої осінньої посівної, ідеальні умови зимівлі й дощова весна дають підстави підвищувати оцінки врожаю за рахунок зростання продуктивності рослин у всіх регіонах. Щоправда, є ризики полягання посівів, що ускладнить збирання і може збільшити втрати, але поки що це лише побоювання.


Щодо якості, то через дощі очікується збільшення частки фуражу у врожаї пшениці. Загалом на тлі зростання валу в останні 5 років відзначається тенденція зниження частки зерна з високим вмістом білка.


Чи можливий дефіцит продовольчої пшениці на ринку? Малоймовірний, вважає Єлизавета Малишко, оскільки в абсолютних величинах виробництво продовольчої пшениці становить майже 10 мільйонів тонн, а це щонайменше вдвічі перевищує річні внутрішні потреби країни.


А от на цінах якість урожаю позначитися може. На сьогодні високий експортний попит на українське фуражне зерно зумовив скорочення різниці у вартості продовольчої та фуражної пшениці до мінімального рівня. Така ситуація вже спостерігалася в лютому й закінчилася істотним падінням ціни на непродовольчу пшеницю. За аналогією найближчим часом можливе зниження цін на фураж або їх зростання на продовольче зерно. Якщо триватимуть дощі в ЄС і Причорноморському регіоні, це призведе до зниження якості пшениці, що підтримає ціни на продовольче зерно.


Кукурудза, як вологолюбна культура, від дощів лише виграє. Але погода в Україні не тільки волога, а й прохолодна, що вже негативно позначається на врожаї. Ідеальним сценарієм для кукурудзи було б потепління найближчим часом з помірними опадами.


Отже, волога погода травня — першої половини червня в цілому сприятлива для розвитку і озимих, і ярових культур. Однак є ризики погіршення якості зерна у разі частих рясних дощів.

 

Кукурудза від дощів лише виграє.

 

Фото автора.