У Житомирі в Українському домі відкрилась персональна виставка з вишивки майстра народної творчості Світлани ПРОХОРЧУК (на знімку з дитиною). Представлено обрядові рушники, жіночий та чоловічий весільний стрій, ляльки-мотанки, вінки молодого і молодої. Всі роботи виконані на конопляному полотні характерними для Полісся техніками: заволікання, занизування, вирізування, солов'їні вічка.

 

-- Мета моєї виставки -- привернення уваги молоді до весілля. Кожна дівчина та хлопець протягом багатьох років мріють про весілля, але коли молодь починає підготовку до нього, то не завжди усвідомлюють, що саме вони роблять: які потрібні рушники, коровай, сукня. Все хочеться зробити якнайкраще, але не завжди молоді люди роблять усе правильно, тому ми хочемо їх навчити тому, що самі знаємо, передати їм поліські традиції, щоб було усвідомлення та шанобливе ставлення до українських обрядів. Ми займаємось проведенням майстер-класів з вишивки, де роз'яснюємо тематику вишивок, показуємо, як все має бути. Вишивка -- давній вид мистецтва, кожна дівчина від мами та бабусі переймала його. Колись кожна дівчина володіла цим мистецтвом, сьогодні, на жаль, не всі вміють вишивати, не всі мають можливість, час та бажання це зробити. Хочеться, щоб мої роботи когось надихнули почати вишивати, долучитися до поліських традицій, -- розповіла майстер народної творчості Світлана Прохорчук.

 

Майстриня детально пояснила, що таке "правильний" весільний рушник. Він має бути із суцільної матерії, вишиває його виключно наречена, у вишивці присутні три рівні: минуле, або світ предків, сьогодення, або молоді, та майбутнє, або дітки. Традиційними кольорами для Полісся є білий та червоний.

 

Презентація закінчилась справжнім весільним пригощанням: короваєм та стародавнім безалкогольним напоєм -- сурицею.

 

Людмила ЛОБАЧОВА.

Фото автора.

 

Житомир.

 

Голос України