В'ячеслав Зайцев, «кіборг» із Запоріжжя, — про фронтовиків

У Запоріжжі діє Консультативний центр для учасників АТО. З початку роботи його фахівці зустрілися з 6 тисячами бійців та членів їхніх родин. І це за умови, що у самому обласному центрі налічується майже дві тисячі учасників війни на сході. Наша ж розмова з керівником консультативної ради учасників АТО при голові Запорізької ОДА В’ячеславом Зайцевим торкалася найбільш гострих проблем, які виникають практично у кожного бійця, що повертається з фронту.

Земля-годувальниця

— Наша мета тоді була проста, — каже В. Зайцев, — захист інтересів учасників АТО. А це ті, хто повернувся, ті, хто сьогодні на фронті, а також офіцери та контрактники ЗСУ. Одразу ж викристалізувалися п’ять напрямів роботи. Із них найперший — юридичний. Сьогодні проблема надання статусу учасника АТО фактично закрита, а в 2015 році вона була дуже актуальною. Друга ж проблема — земельна — залишається найскладнішою, зокрема в обласному центрі. Причина — у відсутності генплану міста, який, можливо, затвердять восени. І тоді міським учасникам АТО планується виділити 80 га в районі запорізького аеропорту. Втім, це лише приблизно 500 ділянок...

У процесі вирішення й відведення земельної ділянки у приміському Вільнянському районі, де ветерани АТО збираються організувати виробничий сільськогосподарський кооператив для спільного і механізованого обробітку землі.

Коли нема часу полікуватися та відпочити...

«Ще одна важлива справа — медична і психологічна допомога. Її надають волонтерські організації. Особливо щодо роботи професійних психологів. Нині в місті діє центр «Побратим», також психолог працює і у відомому хостелі «Солдатський привал» на вокзалі «Запоріжжя-1».

Практично нема проблеми із санаторним лікуванням. І не лише у запорізьких оздоровницях на Азовському морі, а й по всій Україні. Тут велику допомогу надає департамент соцзахисту Запорізької ОДА і спонсори. Втім, охочих менше, ніж пропозицій. Адже у всіх — робота, особливо коли вона в приватних фірмах, її і не залишиш, а ще — сім’ї, громадська діяльність. Ось у мене, наприклад, два поранення — і проблема, скажу, вже не в них, а в тих болячках, які повилазили (адже рік в окопах на здоров’ї таки позначається). Але щодня через різні турботи відкладається не лише санаторне лікування, а звичайний лікарняний стаціонар...

Тому Запорізька міськрада підтримала рішення про виділення вже цього року 418 тисяч гривень для створення на базі фізіотерапевтичного відділення міської лікарні № 3 фактично санаторного закладу без відриву від місця проживання. Щороку — до 2018-го включно — на згадане відділення будуть виділені приблизно такі само кошти.

Ще один із напрямів — це освіта. Як відомо, і учасники АТО, і їхні діти можуть навчатися у вишах без складання ЗНО, а лише після внутрішніх іспитів того чи іншого університету. Гуртожиток їм теж надається безплатно. Це питання відпрацьоване, ми тримаємо його на контролі.

Дитячий відпочинок переважно пришкільний — цього літа відпочинуть, зокрема, понад 12 тисяч юних жителів обласного центру. Щодо сімей загиблих (їх у області 113), то діти безплатно будуть оздоровлені на морі», — каже співрозмовник.

Квартирне питання псує

— Однією з нагальних проблем є безквартир’я, зазначає В’ячеслав Зайцев. — Значною мірою воно торкається військовослужбовців частин, дислокованих у містах області, і меншою — воїнів АТО. Втім, і тут проблема існує. Станом на сьогодні на вторинному ринку придбано понад 20 квартир для сімей загиблих та двох тяжкопоранених воїнів. Ще 45 перебувають на квартирному обліку (і їх число зростає), у тому ж списку — і 203 учасники війни в Афганістані.

Щодо військовослужбовців, наприклад, 55-ї артилерійської бригади, то тут трішки крига скресла. На вільних землях цієї частини збираються закласти 120-квартирний будинок. На це вже Міноборони виділило сім мільйонів гривень. Утім, зважаючи на нинішні ціни, існує небезпека, що, в кращому варіанті, ці гроші будуть поховані вже у котловані...

Щодо учасників АТО і «афганців», то вже не перший рік у місті триває тяганина навколо території колишньої частини ППО на бульварі Гвардійському. В результаті тривалого листування з’ясувалося, що земля під частиною, розформованою ще 2003 року, — міська, а руїни, або, за документами, будівлі (вони ніким не охороняються з того часу, як їх залишили військові) — Міністерства оборони. Скептики впевнені, що нічого з тією територією під містечко для ветеранів двох останніх війн не вийде. Навіть коли у міністерстві щось з місця і зрушить, то вже військова прокуратура негайно опротестує те рішення. І руїни ще десятиліттями лякатимуть перехожих у майже самісінькому центрі міста.

Оптимісти ж упевнені, що містечко на 300—400 квартир — це не лише розв’язання важливої соціальної проблеми, а й поштовх для економіки міста, будівельна галузь якого ледь жевріє із самого початку 1990-х років.

І на завершення бесіди В’ячеслав Зайцев — вже як історик — провів аналогію з Римською республікою. За її часів уже був добровільний призов, утім, республіка надавала своїм захисникам земельні наділи. Тобто люди, які стали зі зброєю в руках на захист держави, отримували статус своєрідних її акціонерів. На жаль — це вже ми від себе — у багатьох питаннях відносин держави і громадян нам до тієї республіки (509—27 роки до н. е.) ще, як мовиться, крокувати і крокувати. Втім, головна ознака держави таки лишається з часів не лише Риму, а й єгипетських пірамід: підтримка, передусім, тих, хто у скрутну хвилину підтримав її...

Бесіду вів Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запоріжжя.

ДОВІДКОВО

Зайцев В’ячеслав Олексійович — вчений-історик, завідувач наукової бібліотеки Національного заповідника «Хортиця». Рік відвоював у зоні АТО, гранатометник, один із «кіборгів» донецького аеропорту, нагороджений орденом «За мужність» третього ступеня, двічі поранений. Депутат Запорізької міськради (фракція БПП), голова постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, спорту, молоді та туризму.

В’ячеслав потрапив у першу хвилю мобілізації до 79-ї десантно-штурмової бригади (Миколаїв). Саме бійці згаданої бригади, а ще 25-ї повітряно-десантної бригади (Дніпро) і стали ініціаторами створення Запорізької ради ветеранів АТО.

 

 

На знімку: В’ячеслав Зайцев, «кіборг» ДАП, депутат Запорізької міськради.

Фото з архіву автора.