Після важкого кризового періоду в Хмельницькій області розпочалося зростання активності зовнішньоекономічної діяльності та збільшення експорту зокрема. Порівняно з минулим роком вартість експортованих з регіону товарів зросла на сім відсотків, -- зазначають на Хмельницькій митниці. При цьому суттєво змінилася структура країн, до яких експортуються товари. Ще торік більше чверті всього обсягу спрямовували до Росії. А до основних торговельних партнерів із країн ЄС надходила третина експорту. У нинішньому році частка експорту до РФ зменшилася до двадцяти відсотків, зате вартість експортованих товарів до Євросоюзу зросла майже вдвічі.

 

Зміна ринків збуту обумовила й певне оновлення у структурі товару. Вже традиційно у цьому списку залишаються санітарно-технічні вироби, трансформатори, лічильники газу, килими, мед та лісоматеріали. Поряд з цим значно зросли обсяги продажу за кордон кукурудзи, соєвої олії та насіння олійних культур, ячмінного солоду.

 

Суттєві зміни відбулися й у структурі країн, з яких імпортуються товари. Якщо торік від основних європейських партнерів надходило 52 відсотки від всього імпорту, то тепер -- 67 відсотків. До п'ятірки країн, з яких найбільше імпортується товарів в Україну, входять ПольщаНімеччинаШвейцаріяВеликобританія та Нідерланди.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України