А особливо ті, у кого виплати невеликі: у пенсіонерів завжди жевріє надія на те, що ось саме цього разу зростання вплине на якість їхнього життя.

Але надія швидко згасає, коли приходить підвищена пенсія. Для тисяч пенсіонерів із Хмельниччини так сталось і цього разу, коли з початком березня були проведені перерахунки.

Це було зроблено тому, що з першого січня прожитковий мінімум зріс на 268 гривень і тепер становить 2 361 гривню. Відповідно до нього зроблені пенсійні нарахування. Крім того, проіндексовані пенсії за вислугу років, з інвалідності та при втраті годувальника, призначені відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення звільнених із військової служби» та деякі інші.

Більше отримуватимуть і колишні військовослужбовці, й ті, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи. Надбавка для них не може бути меншою за сто гривень та більшою за півтори тисячі гривень.

Загалом же мінімальна пенсія в країні зросла з 2 093 гривень до 2 361 гривні, а максимальна — з 20 930 гривень до 23 610 гривень.

Навіть ці цифри стали приводом для іронічних зауважень. Адже виходить, що тільки доплата для багатших більша, ніж уся підвищена пенсія для бідняків. Така «вилка» породжує не тільки розмови, а й гостре відчуття соціальної несправедливості.

Але ж і це далеко не все. За даними Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, найбільша місячна пенсія, яка нараховується в краї, становить майже 200 тисяч гривень. Найменша — 1,2 тисячі.

Є що порівняти.

Загалом в області понад 359 тисяч пенсіонерів. На вершині пенсійної піраміди — судді. Приміром, п’ятьом із них нараховані пенсії (за законодавством мають назву — щомісячне довічне грошове утримання) від 162,8 тисячі гривень до 194,8 тисячі.

На протилежному кінці цієї «вилки» ті, хто отримує мінімальні пенсійні виплати у розмірі прожиткового мінімуму, і це 12 568 осіб. Але крім них є ще 2,7 тисячі осіб, котрі перебувають на обліку в Пенсійному фонді і отримують соціальні виплати, нижчі за прожитковий мінімум.  Середній розмір їхніх виплат — 1 252 гривні.

Серед високооплачуваних пенсіонерів нині ті, котрі отримують понад десять тисяч гривень. Але такими можуть похвалитись не у кожній громаді, а лише у тій, де весь час зберігалися найбільші зарплати. Тож тепер переважна кількість пенсіонерів із найвищими пенсіями проживає в обласному центрі. Таких тут 3,7 тисячі, і середній розмір їхніх пенсійних виплат — 14 823 гривні.

При цьому більшість містян-пенсіонерів отримують виплати, у три-п’ять разів менші.

Чи не «найбагатші» пенсіонери живуть у Шепетівському районі та у Нетішинській громаді. Як зазначають у Пенсійному фонді, середній розмір виплат там 4,2 тисячі гривень та 6,9 тисячі гривень відповідно. Здебільшого це пов’язано із тим, що там традиційно високими були та залишаються зарплати енергетиків, котрі працюють на ХАЕС. Тож їм і вдалося заробити трохи більше, ніж іншим.

Різниця між 1,2 тисячі гривень і майже 195 тисячами гривень, а це реальні суми пенсійних призначень, які зафіксовані в області, колосальна. Хоч як парадоксально, але при кожному черговому перерахунку пенсій підвищення чекають усі. І отримують. Пропорційно. На жаль, таких слів, як соціальна справедливість, у цифрах перерахунків не існує. За одних і тих же економічних умов комусь вдається шикувати навіть на пенсію, але більшості дедалі важче виживати на неї.

Хмельницький.