26 червня о 16:00 у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудеться урочисте відкриття виставки "Тіні забутих предків..." -- масштабного музейного проекту, присвяченого культовому фільму Сергія Параджанова.

 

Як зазначають організатори, проект супроводжуватиметься культурною програмою, до якої увійдуть зустрічі з учасниками зйомок Іваном ДРАЧЕМЛарисою КАДОЧНИКОВОЮТіберієм СІЛЬВАШІ, дослідником фільму Сергієм ТРИМБАЧЕМ, режисером Романом БАЛАЯНОМ, а також круглий стіл на тему "Культура і туризм", презентації спеціально розроблених до проекту видань, кураторські екскурсії, кінопокази, концерти та багато іншого. 16 та 17 липня пройде ніч у музеї -- "Тіні забутих предків. Ноктюрн".

 

Фільм Параджанова давно перестав належати до звичайного кіно, ставши етапною роботою для українського мистецтва та національного кінематографу. За півстоліття існування "Тіні..." постають перед глядачем як провокація -- справжнє непідробне мистецтво, витримане часом.

 

Проект покликаний переосмислити значення і вплив кінострічки з часу її прем'єри в 1965 році і донині. 10 залів виставки містять понад 100 артефактів, 10 ексклюзивних інтерв'ю, унікальні фото- і відеоматеріали з архівів зйомок, спеціально розроблену зону відпочинку і оригінальний саундтрек для кожної зали, написаний композитором Святославом ЛУНЬОВИМ. Проект "Тіні забутих предків. Виставка" відтворює світ фільму, аналізує контекст місця і часу, в яких він народжувався, і досліджує, де в кінострічці художній вимисел, а де -- назавжди втрачена реальність.

 

Виставка працюватиме до 17 липня з 11:00 до 20:00понеділок -- вихідний.

 

Христина ГОРОБЕЦЬ.

 

Львів.

 

Голос України