52% громадян — «за», 48% — «проти». Саме такий результат референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу, повідомляє Assocіated Press. Явка виборців становила 71,8% — понад 30 млн. осіб. Це — найвища явка на голосуванні в Сполученому Королівстві з 1992 року.


Головні дебати перед референдумом точилися навколо проблем економіки, імміграції і, як вважає частина британців, надмірного бюрократичного контролю ЄС за багатьма питаннями, які, на їхнє переконання, було б краще лишити в компетенції окремих держав.
Формально референдум має рекомендаційний характер, проте уряд обіцяв, що в разі, якщо противники членства Великобританії в ЄС переможуть, буде запущено процедуру виходу з Європейського Союзу.


Напередодні Brexіt голова Європейської Ради Дональд Туск в інтерв’ю німецькому виданню Bіld заявив, що процедура виходу країни із Союзу займе щонайменше 5 років. За його словами, перед цим мають бути вирішені питання про прикордонний режим та про тарифи на британські товари в країнах ЄС.

 

Девід Кемерон піде у відставку?

 

Одразу після офіційного оголошення результатів референдуму британський прем’єр-міністр Девід Кемерон заявив про намір піти у відставку. Про це він учора сказав на прес-конференції у Лондоні. При цьому зазначив, що поважає рішення британського народу, однак вважає, що країні було б краще і безпечніше залишатися в Євросоюзі. «Я не думаю, що для мене було б правильно бути капітаном, який править курс для нашого човна. Це рішення далося мені нелегко, але це в інтересах держави і в інтересах стабільності. Сьогодні необхідно визначати точний розклад, але я думаю, що в майбутньому нам потрібен буде новий прем’єр-міністр після проведення з’їзду Консервативної партії», — заявив Д. Кемерон.
Варто зазначити, що саме прем’єр-міністр був ініціатором проведення референдуму стосовно Brexіt і виступав за збереження країни в складі ЄС, але за умови значного реформування міждержавного об’єднання.

Неофіційна зустріч Лондона з ЄС уже запланована наступного тижня, або Євросоюз особливо не засмутився?

Президент Європарламенту Мартін Шульц заявив про необхідність якомога швидше досягнути чітких домовленостей про умови виходу Британії з ЄС. Про це він повідомив у своєму Twіtter. «Протягом 40 років стосунки ЄС та Великої Британії були неоднозначним. Тепер усе стало зрозуміло. Волю виборців треба поважати. Зараз потрібні швидкі й чіткі переговори про вихід», — написав він.
У свою чергу Дональд Туск зазначив, що Європейський Союз готовий до виходу Великої Британії зі складу блоку, і ніякого правового вакууму в ЄС не буде. Він додав, що якщо Британія залишить ЄС, європейські закони будуть застосовуватися до Британії і всередині країни. «Я маю на увазі як права, так і зобов’язання», — додав він. Туск підкреслив, що всі процедури виходу з ЄС чітко прописані в договорах. «Я запропонував неофіційну зустріч 27 країн у рамках саміту Європейської Ради наступного тижня. Я також пропоную лідерам починати широку дискусію про майбутнє нашого Союзу», — додав Туск.

Хто і за що голосував

Шотландія і Північна Ірландія (Ольстер) в ході референдуму проголосували за збереження Великобританії у складі об’єднання, а більшість виборців у Англії та Уельсі підтримали вихід, повідомляє ВВС.
Голова націоналістичної партії Північної Ірландії «Шинн Фейн» Деклан Керні заявив, що результат референдуму стосовно Brexіt може стати приводом для проведення референдуму про відділення від Сполученого Королівства і возз’єднання з Ірландією, повідомляє Reuters. Він додав, що подібні результати голосування позбавляють британську владу повноважень представляти інтереси жителів Північної Ірландії.

Референдум вплине на антиросійські санкції

Після рішення британців на референдумі про Brexіt Європа може піти на послаблення антиросійських санкцій, побоюється глава МЗС Великої Британії Філіп Хаммонд. «Я думаю, що вже цього ранку президент РФ Володимир Путін відчує менший тиск і відчує оптимізм щодо перспективи того, що ЄС нарешті проголосує проти санкцій», — цитує Хаммонда «Інтерфакс-Україна». Хаммонд пояснив, що, на його думку, Лондон втратить частину свого впливу щодо антиросійських санкцій уже зараз, а не після безпосереднього виходу країни з ЄС. Він нагадав, що Британія активніше за інших країн-членів Союзу виступала за введення економічних обмежень проти РФ і сьогодні активно виступає за те, щоб вони не були ослаблені.

Перспективи та наслідки

Президент України Петро Порошенко у своєму Фейсбук назвав Brexіt нагальним викликом для Європейського Союзу, якому треба «знайти шлях до сердець євроскептиків, аби не дати жодного шансу опонентам європейського інтеграційного проекту та їх щедрим спонсорам». Він висловив сподівання, що санкції проти Росії як країни-агресора будуть продовжені, а Велика Британія «залишається в Об’єднаній Європі й захищатиме спільні європейські цінності».


Загалом українські високопосадовці заявляють, що поважають вибір британців, але все ж вірять у збереження єдності європейських народів.


Враховуючи, що Україна останні кілька років стоїть на шляху євроінтеграції, політичний експерт Євген Магда пояснив для «Голосу України» реальні перспективи і наслідки Brexіt для світової спільноти та нашої держави, зокрема.


— Євгене, то чого ж очікувати світу від результатів британського волевиявлення?


— Референдум показав, що демократія у Великій Британії існує. Я вважаю, що це не буде так драматично, як виглядає на перший погляд. Якщо країна ухвалює подібне рішення, то це не означає, що вона повністю припиняє всі відносини з ЄС. Союз, очевидно, буде реформуватися, змінюватися і реагувати на подібні рішення одного з потужних своїх членів. До того ж британці й раніше в спільноті мали специфічний статус.


— Як це зачепить українців?


— На моє переконання, безвізовий режим ми отримаємо. Та головний висновок для нас — треба працювати над побудовою власної ефективної держави, а не тішити себе ілюзіями інтеграції. Звісно, важливо творити країну за європейськими стандартами і цінностями, але це не означає, що в якийсь момент ми, вступивши до ЄС, одразу отримаємо «молочні ріки та кисільні береги». Рішення британців доводить, що світ змінюється і треба вчитися швидко реагувати на ці зміни. До того ж Brexіt має скинути рожеві окуляри й з української еліти в питаннях європейського зближення.


— Після результатів Brexіt інші країни-члени ЄС, зокрема Нідерланди, почали задумуватися над проведенням власного референдуму щодо членства в Союзі.

На вашу думку, чи може це набрати масовості?


— Подібна тенденція зберігатиметься, але сказати, що це буде суцільно — не можна, немає для цього підстав. Євроскепсис, як такий, існує, але не забуваймо про те, що суцільна монолітність думок можлива лише в тоталітарному суспільстві. На те і є демократія, щоб самим визначати, в якому форматі жити.

 

Лондон. Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і його дружина Саманта виходять із виборчої дільниці в Методистському центральному залі після

голосування на референдумі щодо ЄС.

Фото Xіnhua/Укрінформ.

 

Тим часом

 

На тлі новин про лідерство прихильників виходу Британії з ЄС вранці 24 червня майже на 10 відсотків впала вартість британського фунта стерлінгів — до 1,33 долара. Це найнижчий показник за останні 30 років. Вартість бареля нафти скоротилася на 6 відсотків — до 47,89 долара.