За даними інженерно-геодезичного моніторингу, який постійно проводять у Львівській області на Грибовицькому полігоні твердих побутових відходів (ТПВ), тут продовжує зберігатися висока небезпека ще одного зсуву сміття. Тому, як повідомляє департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА, щоб не повторилося трагедії, співробітники ДСНС тимчасово припинили пошукові роботи на сміттєзвалищі. Нагадаємо, наприкінці травня на Грибовицькому полігоні поблизу Львова сталося велике загоряння. Під час пожежі під зсувом сміття загинуло троє рятувальників. Тіло інженера-еколога, який працював разом з ними, так і не знайшли.


27 червня тут зафіксували нове вогнище. На думку експертів, загоряння будуть постійними й надалі. Хоча полігон закритий, відходи, які акумулюються тут десятиліттями, нікуди не дінуться. Хімічні процеси, які відбуваються всередині гір сміття, перманентно спричиняють його тління. А спекотна погода тільки сприяє цьому. І схоже спостерігається фактично на всіх полігонах ТПВ у країні.


— В Україні налічується понад шість тисяч полігонів і звалищ побутових відходів, — коментує ситуацію «Голосу України» керівник Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. — З них лише 104 відповідають державним будівельним нормам. Інші фактично є смітниками й чинять украй негативний вплив на довкілля. Відходи, які перебувають там, зазнають складних фізико-хімічних і біохімічних змін під впливом атмосферних явищ, специфічних умов, які формуються в товщі сміття, а також у результаті взаємодії між собою.


А це, на думку еколога, призводить не тільки до пожеж, а й до утворення різних токсичних сполук, які забруднюють повітря, ґрунт і воду... Так, унаслідок розкладання сміття на полігонах виділяється біогаз, який складається з метану з домішками сірководню, вуглекислого газу та інших речовин. Крім того, метан майже у 30 разів активніший парниковий газ, ніж вуглекислий.


— Екологія — це така сфера, яка не має швидких рішень. Для того щоб одержати результат сьогодні, необхідно було щонайменше кілька років тому активно починати діяти. Тому нині не можна гаяти ані хвилини, — сказав в інтерв’ю «Голосу України» керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.


Зрозуміло, що в умовах ринкової економіки жодне підприємство не працюватиме собі в збиток. Тому, на думку співрозмовника, мають бути державні програми, а точніше — законодавча підтримка, яка послабить тиск на бізнес, що займається переробкою ТПВ. Приміром, можна надати податкові преференції для таких підприємців. Тоді й сміття у нас було б менше, а екологія чистіша. І це не кажучи про те, що створюватимуться нові робочі місця.


Це вже добре розуміє львівська влада. За словами міського голови Львова Андрія Садового, сьогодні важливо оперативно погодити з урядом проект співробітництва з Європейським інвестиційним банком. Мовляв, документ про фінансування європейцями нового сміттєпереробного комплексу вже понад два місяці лежить на затвердженні в Міністерстві регіонального розвитку України. Садовий сподівається, що події на Грибовицькому полігоні змусять чиновників у Кабміні прискорити цю процедуру.