Стартував новий маркетинговий рік. Високих цін аграріям він не обіцяє

 

Погода цього літа змусила понервувати аграріїв. Рясні зливи та сильні пориви вітру не додають надії виробникам сільгосппродукції і стримують прискіпливість трейдерів, котрі вже починають знижувати вимоги щодо продукції, яка приймається. На перехідному етапі з 2015/2016 до 2016/2017 маркетингового року прогнози світових експертних організацій щодо високого рівня виробництва сільськогосподарської продукції, а також аналіз наявних запасів провокують глобальне зниження цін на зернові. А нестабільність на ринку нафти — один з ключових факторів, які впливають на вартість кукурудзи та ріпаку, що є альтернативою чорному золоту.

 

За інформацією Мінагрополітики, Україна  реалізувала за кордон  39,4 мільйона тонн зернових. Зокрема, 17 млн. 354 тис. тонн пшениці, 17 млн. 396 тис. тонн кукурудзи, 4,4 млн. ячменю. Пшениця та кукурудза займають майже рівні частки в структурі експорту. Водночас аргарне міністерство домагається подальшого підняття експортних квот для України до ЄС. І якщо вірити останнім заявам наших представників — надія на розуміння, начебто, є. Так, за словами міністра Тараса Кутового, «зрушення у питаннях квот стають все ближчими до реалій». І якщо українським чиновникам вдасться досягнути мети, попит на зернові на внутрішньому ринку зросте.


Очікується, що вал поб’є всі рекорди


Треба сказати, що у світовому масштабі на українську продукцію чекає неабияка конкуренція. Згідно з очікуваннями Міністерства сільського господарства США, вирощений на планеті вал сільгосппродукції нового врожаю поб’є всі рекорди в нинішньому маркетинговому році: обсяг світового виробництва прогнозується на рівні 2,034 млрд. тонн, що перевищує показники попередніх років. Урожай пшениці очікується на рівні 731 млн. тонн.

Врожай фуражних зернових в світі попередньо визначають на рівні 1,3 млрд. тонн. Україна, як прогнозує Мінсільгосп США, в 2016/2017 маркетинговому році збере 58,925 млн. тонн зерна. Більш щедрим у своїх передбаченнях є наш Нацбанк, який збільшив свій прогноз з 58 млн. до 60—61 млн. тонн. У будь-якому разі, ціни на світовому ринку на українські зернові, власне, як і на цей товар з інших країн, падатимуть. Деякі експерти, такі як Австралійське бюро з сільськогосподарських ресурсів і економіки передбачають, приміром, на пшеницю, найнижчі за останні два десятиліття.


Усі ці неоднозначні тенденції, наголошує директор департаменту виробництва та розвитку сільського господарства Агріком Груп Тарас Корнієнко, вимальовують і досить розмиту цінову картину для зернових культур у найближчому майбутньому.


Продовольча дешевшає, а на фуражну стабільний попит


Погодні негаразди, що від початку червня дошкуляють українським аграріям, негативно впливають на якісні та кількісні показники врожаю продовольчої пшениці. Проте за останній місяць вартість тонни у середньому знизилася з 4450 до 4250 грн. — передусім через спад на світових ринках, що розпочався ще у травні й продовжуватиметься під тиском нового врожаю. Втім, негативні тенденції майже не торкнулися пшениці фуражної, до того ж у нинішньому маркетинговому році, що розпочався 1 липня, частка останньої в структурі експорту, вочевидь, зросте. Хоча жнива в країні набирають обертів, тож очікується зниження вартості й на неї.


Дистанція між кукурудзою та пшеницею збільшується


Підвищення у світі попиту на біоетанол у зв’язку з подорожчанням нафти, а також негативні прогнози щодо врожаїв кукурудзи в окремих регіонах Південної Америки зумовили зростання вартості цієї культури на українському ринку. Орієнтовно, з 4525 до 4875 грн. за тонну. Проте найближчим часом можливий ціновий обвал, оскільки загалом світове виробництво королеви ланів планується на рівні рекордного 2014/2015 маркетингового року -мільярд тонн(!), а запаси культури не нижчі обсягів минулого та позаминулого років.


Соняшник пішов втрачати позиції


Соняшник демонструє здешевлення — за останні три тижні ця популярна на українських ланах олійна культура втратила до 300 грн. за тонну. Експерти не очікують швидкого повернення цінових позицій у зв’язку зі сформованими світовими запасами, а також початком збору іншої популярної у нас олійної культури — ріпаку. Більше того, нинішня вартість у майже 10900 грн. за тонну має всі передумови для подальшого спаду через зниження цін на продукцію переробки, передусім — олію, та прогнози на високий цьогорічний врожай соняшнику.


Ріпак дедалі дорожчає


Посушлива осінь спричинила скорочення посівних площ, що планувалися під озимий ріпак, на чверть порівняно з 2014-м. Зниження обсягів майбутнього врожаю обумовлює зростання попиту та, як наслідок, підвищення цін на внутрішньому ринку, що зросли з початку червня на 600 грн./т — до 10450 грн. Позитивні тенденції для господарств, які зробили ставку на ріпак зберігатимуться через зниження світових запасів та за умови, що ціни на нафту не зазнають подальших змін.


Отже, в найближчі місяці, вважає Тарас Корнієнко, не варто очікувати поліпшення цінової ситуації для сільгоспвиробників, яким для забезпечення стабільної виручки варто працювати над підвищенням економічної ефективності виробництв. Утім, більш оптимістичними є прогнози на нішеві культури, проте природа та світовий ринок можуть вносити свої корективи до будь-яких передбачень.