У село Немиринці, що в Ружинському районі Житомирщини, повернулося свято "Купальські роси". Вперше цей фольклорно-етнографічний фестиваль тут провели 2005 року з ініціативи Павла ЖЕБРІВСЬКОГО, на той час народного депутата України. Свято стало щорічним. Але в 2014-му і 2015-му його не проводили -- через бойові дії на сході. Сьогодні війна ще не завершена, але організатори вирішили зробити цей захід майданчиком для єднання. Сюди прибула велика, більше сотні чоловік, делегація з Донеччини. "Я запросив їх туди, де народився, де моя пуповина зарита, де я ходив босоніж і з хлопцями пас корів. Я сьогодні для своїх донецьких друзів, для своїх колег відкриваю душу", -- сказав Павло Жебрівський, який тепер очолює Донецьку обласну адміністрацію. Він зізнався, що мріє наступного року організувати таке свято і на Донеччині. Запевнив, що вже й місце для цього придивися.

 

На знімку:

 

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ (третій зліва)
з учасниками фестивалю

 

Фото з сайту http://vgolos.zt.ua.

 

На знімку:

 

під час свята

 

Фото надано
редакцією газети "Ружинська земля".

 

Останні події внесли трагічну нотку в свято. В центрі села відкрили пам'ятник "Герої не вмирають": за час неоголошеної війни на східному фронті полягло шестеро бійців з Ружинського району, один із них -- з Немиринців. Вони загинули навесні та влітку 2014 року. А вночі на згадку про подвиг загиблих солдатів у небо запустили ліхтарі у вигляді свічок.

 

Цього року не стали порушувати традиції, яка склалася за часи проведення фестивалю. Просто неба працювали майстри народної творчості, діяли виставки рушників, вишиванок, різьблених, ковальських і гончарних виробів. Проходили майстер-класи. Новинкою для учасників "Купальських рос" стали скульптури з пінопласту.

 

Під час театралізованого дійства "Магія купальської ночі" було відтворено основні купальські обряди. Їх виконали студенти Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка, ансамбль національного обряду "Родослав". Тепло сприйняли глядачі виступ заслуженої артистки України Ірини ШИНКАРУК. На фестивалі було поєднано фольклорно-етнографічні елементи -- танці, пісні, театралізовані сцени, з сучасними -- видовищним піротехнічним, вогняним та авіаційним шоу.

 

Серед гостей була і делегація з Нижньосілезького воєводства Республіки Польща.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомирська область.

 

Голос України