Прокуратура Харківської області повернула з незаконної приватизації три державні елеватори загальною вартістю понад 80 млн. грн. На черзі — ще один. Про це повідомили в прес-службі обласної прокуратури.

«Реально виконано рішення апеляційного господарського суду, який визнав незаконною зміну форми власності з державної на приватну цілісного майнового комплексу Білоколодязького елеватора загальною площею 165 тис. кв. м, розташованого у Вовчанському районі на Харківщині, вартістю 19,3 млн. грн.», — йдеться у повідомленні.

Раніше прес-служба відомства повідомляла, що 2012 року виконком Білоколодязької селищної ради всупереч закону визнав право приватної власності на нежитлові об’єкти та споруди місцевого елеватора за новоутвореним публічним акціонерним товариством. У зв’язку з цим прокуратура подала позов з вимогою визнати недійсним свідоцтво про право власності і виграла справу в апеляції.

За іншими аналогічними позовами прокуратури суд також скасував право приватної власності на майно ще двох елеваторів Харківщини — Савінського та Балаклійського, вартістю 21,3 млн. грн. та 40,7 млн. грн. відповідно. Обидва судові рішення також виконано — свідоцтва про право власності скасовано. Нині на розгляді в суді перебуває ще одна справа — щодо хлібоприймального підприємства в Ізюмському районі.

«Хвиля незаконної приватизації державних елеваторів розпочалася після того, як 2012 року ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація» направила листи керівникам місцевих філій з вимогою негайно вжити заходів для реєстрації права власності хлібоприймальних комплексів за агротовариствами. Директори філій звернулися до місцевих органів влади з відповідними заявами й отримали позитивні відповіді. Однак виконкоми не мали жодних законних підстав оформляти права приватної власності на хлібоприймальні підприємстві, оскільки ті не підлягають ні приватизації, ні корпоратизації. Вони входять до Переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», — прокоментував начальник відділу представництва при виконанні судових рішень прокуратури Харківської області Олександр Мельник.

За його словами, прокуратура фактично зупинила розкрадання державного майна у великих масштабах.

Харківська область.