Немов шукачам старовини, сучасним людям доводиться відкривати в зрілому віці нові землі для проживання. Такі аналогії виникають під час спілкування з переселенцями, які вимушено покинули рідні місця через окупацію. Така доля громадян України, які не побажали змиритися з фактом анексії Криму й військового вторгнення «сусіда» на Донбасі...

Як жити там, де нас не чекали? Почати з нуля чи з мрії? А краще — з надії, яка завжди підкаже несподівані ідеї і рішення. Громадська організація «Кримська діаспора» на базі Простору переселенців (#ІDP_Hub) у Києві за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» реалізує другу хвилю проекту допомоги внутрішньо переміщеним особам і учасникам АТО в Києві в організації та розвитку власного бізнесу «Новий відлік-2». Спочатку набрали на навчання 100 осіб, однак, як і торік, організатори вирішили знову надати можливість навчатися більшій кількості людей. На початку червня до навчання підключилися ще 120 переселенців і учасників АТО із числа тих, хто зареєструвався раніше.
Олексій Іващенко — лікар-офтальмолог з Донецька. У доокупаційні роки Олексій працював у державних медустановах, проводячи, в тому числі, приватні консультації. Крім того, він займався науковою діяльністю та хірургією. До столиці Олексій приїхав з родиною у червні 2014 року. Коли підростає двоє дітей, рішення про переїзд із зони обстрілів у мирні місця батьки ухвалюють швидко. А починати життя з нуля — заняття для відважних. Труднощі очікують вимушено переміщених людей усюди: житло, робота, нестача грошей та інші турботи. Досвід приватних консультацій швидко став у нагоді, й тому виникло питання про те, як легалізувати діяльність. Самозайнятість в Україні «гармонійно» переростає в підприємництво. Сорока на хвості принесла інформацію про можливість одержання гранту на створення власного підприємства для переселенців. Олексій на той час налагодив співробітництво із приватними клініками Києва, де проводив консультації.
— Я вже думав про власний кабінет, однак для прийому і консультацій хворих необхідне спеціальне діагностичне обладнання. І ось потрапив на навчання в програму «Новий відлік-2», чому дуже радий. Багато нової інформації, та ще й можливість розвивати свою справа в нових умовах — це надихає. На додачу до навчання радує уважне ставлення до нас організаторів і тренерів. Усі прагнуть допомогти, дуже позитивно відбувається спілкування. Ментори компетентні, просто випромінюють бажання навчати й ділитися знаннями.
Яніна Кондратьєва із родиною приїхала з Горлівки до Києва теж улітку 2014-го. За професією вона педагог. У рідному місті викладала російську і англійську мови. Однак невдовзі учительську роботу Яніна змінила на цікавіший для неї турбізнес. Ще вдома почала експериментувати з продажами в мережах, створюючи інтернет-магазин товарів рукоділля і вишивки. Кілька років ця ідея існувала паралельно роботі, більше як хобі.
— Уже після переїзду до столиці, подолавши хвилювання, здійснивши не одну спробу «вбудуватися» в київське життя. І раптом усвідомила, що кращої перспективи для бізнесу, ніж мій магазин, не знайти. Ніша хенд-мейд добре розвивається, але нам ще є куди рухатися. І от вирішили структурувати свою діяльність, а для цього потрібні певні знання. Тепер вчуся в «Новому відліку» і дедалі краще розумію, навіщо потрібні звітність, управління та інші специфічні моменти підприємницької діяльності. Дуже цікаво й корисно.
Вчитися в програму «Нового відліку» приходять як новачки в бізнесі, так і доволі досвідчені фахівці. Бухгалтер із Донецька Ольга Сєрова, незважаючи на великий досвід практичної діяльності як головного бухгалтера в недалекому минулому, теж прийшла дізнатися про нові методи організації бізнесу.
— Тут так цікаво викладають начебто давно відомі для мене предмети, що я по-новому на все подивилися. Особливо сподобалися лекції Олега Мирянова, який дав мені, фахівцеві, свіжі дані з фінаналізу, наприклад. Як то кажуть, зайвих знань не буває. Ось ми із чоловіком зараз відкриваємо невелику станцію автосервісу, і нам усе цікаво, що пов’язано з розвитком приватного бізнесу.
Директор Програмної суспільної ініціативи нової України Міжнародного фонду «Відродження» Станіслав Лячинський у проекті від самого його початку. Адже дана ініціатива започаткована ще у квітні 2015 року, а всього було підтримано 4 подібні проекти в Києві, Харкові, Одесі та Львові.
— І відтоді 81 бізнес-проект в Україні успішно працює. Поки що ніхто з дистанції не зійшов, проекти досить вдало реалізуються. Це реальні люди, реальні долі, допомога. І головне — успішна модель. Гарна модель бізнес-інкубатора для тих людей, які прагнуть розпочати власну справу, опинившись у ненайпростіших життєвих умовах, — пояснив Станіслав Лячинський.
За словами керівника громадської організації «Кримська діаспора» Анатолія Засоби, проект «Новий відлік-2» насамперед дає людям можливість спілкування, налагодження зв’язків і нових контактів.
— Переселенці, які були змушені залишити окуповані території, по суті, перервали соціальні зв’язки. І одна з ключових проблем для них у нових місцях проживання — це пошук нових соціальних зв’язків і контактів, — зазначив керівник «Кримської діаспори».
Програма «Новий відлік-2»: проект допомоги внутрішньо переміщеним особам і учасникам АТО в Києві в організації та розвитку власного бізнесу» стартувала 24 березня 2016 року. Проект розрахований на 8 місяців. Із квітня по червень у проекті навчалося 220 учасників. До середини липня стануть відомі переможці конкурсу бізнес-проектів, які одержать гранти на розвиток бізнесу. Фонд грантів виділено в сумі 800 тис. грн. Переможці, яких орієнтовно буде 15 осіб, одержать фінансову підтримку від Міжнародного фонду «Відродження» у розмірі від 30 до 80 тис. грн. До нового року можна буде побачити результати проекту у вигляді нових підприємств, які добре працюватимуть.
Нагадаємо: 17 учасників проекту із двохсот переселенців, які пройшли навчання за програмою допомоги підприємцям ВПО у Києві в другій половині 2015 року, одержали гранти на створення та розвиток власного бізнесу на загальну суму 1 млн. грн. Підприємства успішно розвиваються.

 

 

На знімку: вчитися в програму «Нового відліку» приходять як новачки в бізнесі, так і доволі досвідчені фахівці.

Фото автора.