Недаремно кажуть, що дуже важливо мати гарних сусідів. Мешканцям вулиці Поштової, що у центрі Рівного, в цьому плані дуже щастить: їх згуртувала любов до своєї вулиці, до її історії. Тож три роки тому їм спало на думку щороку проводити свято своєї вулиці, на яке приходити сім’ями. І цій традиції вони не зраджують.

Щоб цьогорічне свято однієї з найстаріших вулиць Рівного було цікавим, доклали зусиль усі мешканці Поштової. Одні представили на огляд громадськості колекції світлин про історію вулиці, інші — речі початку ХХ століття, сучасні, виготовлені власноруч вироби, колекції книг. Дехто забавляв сусідів та гостей свята ретромузикою, сценками з вистав Рівненського театру, спортивними виступами, дехто частував запашним чаєм та кавою...
Завітав на свято і міський голова Рівного Володимир Хомко. Він повідомив, що невдовзі вся вулиця Поштова офіційно стане пішохідною, оскільки за це висловилися під час опитування її мешканці. Тому міський голова дав відповідні доручення готувати проект капітального ремонту вулиці Поштової. «Ми підберемо красиву бруківку, продумаємо кольорову гамму і зробимо усе під старовину», — пообіцяв Володимир Хомко.
Тим часом і гостям свята — мешканцям інших вулиць Рівного — цього дня було цікаво дізнатися про історію Поштової. Вона вже п’ять разів змінювала свою назву. Загалом назва вулиці Поштової пов’язана з приміщенням старої пошти, яка тут розташовувалася. На початку ХХ століття вулиця мала назву Завулок Поштовий, у 1920—1930 роках — Новий Світ, Поштова, під час німецької окупації — Сальського, Поліційна, у 1950—1980 роках — Олеко Дундича. Стару назву їй було повернуто в роки становлення незалежної України. «Новий світ» — так називався кінотеатр, який потім віддав свою сцену Рівненському театру. Один з кращих ресторанів «Ровенчанка» теж розташовувався на цій затишній вулиці. Німці під час окупації в ньому розмістили офіцерське казино. На цій вулиці у кінці 20-х років ХХ століття збудували власні будинки і приймали хворих відомі лікарі Виноградов і Сегал. А стоматполіклініка була раніше лічсанупромом. Мешкали на цій вулиці в повоєнний час відомий вчитель і поет Іван Куліш, письменник і журналіст Лаврентій Кравцов... Рівненські старожили залишили багато цікавих спогадів про вулицю Поштову та її мешканців.

Рівне.

 

 

 

 

На знімках: моменти свята вулиці Поштової у Рівному.

Фото Олександра ДЖИГИРЕЯ.