До майбутнього 200-річного ювілею районного центру Арциз Одеської області депутати міськради запланували випуск пам’ятних ювілейних медалей.

Їхній дизайн розробили місцеві художники. На реверсі (зворотний бік медалі) буде зображено малюнок стародавнього художника на ритуальній посудині, знайденій у скіфському кургані на околицях Арциза, а також стилізоване зображення птаха (шуліки, яструба, орла, сокола) у сутичці зі змієм як символ боротьби добра зі злом, взаємозв’язку земної та небесної стихій. Аверс (основний бік медалі) відтворює новий час, факт заснування Арциза. За узагальнюючий художній образ цього періоду взято квітку ірису на тлі контуру готичного порталу — стрілчастої арки. Із приходом європейських колоністів її символ широко вкоренився в будівлях. Мотив арки зберігся на фронтонах будинків перших жителів Арциза і разом із зображенням ірису сприймається як характерний символ первісного народження Арциза.
На засіданні виконавчого комітету міської ради також схвалили ескіз ще однієї пам’ятної медалі, що зображає розвиток міста в період перших поселенців і тепер — із зображенням гербів Арциза — сучасного та бессарабських німців.

Одеська область.