Останнім часом на Житомирщині процвітає бізнес, який швидко нарощує потужності, — випалювання деревного вугілля. Прибуток від цього становить майже 300(!) відсотків. Страждають зелені насадження, які безбожно вирізають місцеві мешканці, отримуючи за це копійки на прожиття. До того ж почали хворіти люди...

Про цю проблему «Голос України» вже писав. Чергову скаргу на роботу таких деревних «бочок» почув із вуст першого заступника голови Лугинської райдержадміністрації Олени Ренкас. Вона розповіла, що тут уже втомилися боротися з власниками «лісових крематоріїв». А люди просто задихаються від диму.
— На території району діють вісім підприємств, — повідомила Олена Іванівна. — Власники «бочок» — зі столиці та обласного центру. Працюють тут майже 80 осіб. Переважна більшість робітників влаштовані нелегально. Від цього не отримують нічого ні районний бюджет, ні працівники, котрі не мають повного соціального пакета. Переробляють переважно дуб, граб, березу. Найприкріше, що і в законодавчому просторі реальних факторів впливу на таких ділків немає, адже нині діє мораторій на перевірки. Тому й листування райдержадміністрації з різними інстанціями щодо впорядкування діяльності таких «бочок» триває надто довго. Воюють з такими підприємцями й місцеві правоохоронці, лісівники, громадські активісти. Тим часом деякі з таких спритників їздять з автоматами Калашникова. Нещодавно навіть спалили автомобіль одного з лісників району... Люди пишуть скарги, нагадують, що використання неліцензованого устаткування (металевих бочок) призводить до викидів в атмосферу шкідливих речовин (оксидів натрію та сірки, суспендованих твердих частинок, різних смол тощо), які негативно впливають на здоров’я людей. Там, де громади активні, такому бізнесу вдається поставити заслін. Не дозволили люди розпочати таке виробництво у селах Будо-Літки, Осни та Червона Волока.
А от на околиці села Бовсуни є дві такі точки. Місцеві мешканці неодноразово зверталися до керівників району та народного депутата України Володимира Арешонкова з вимогою припинити незаконну роботу на території їхньої територіальної громади. Секретар Бовсунівської сільської ради Валерій Бех розповів, що селяни вимагають демонтувати «бочки» і вивезти їх. Проти діяльності таких підприємств у Бовсунах виступає і настоятель місцевої Свято-Василівської церкви отець Володимир.
Громадський активіст із села Запілля Анатолій Мельник повідомив, що в їхньому селі, де проживають 230 мешканців, з яких 60 діти, на території колишньої ферми працюють 12 «бочок», від яких — суцільний дим. Анатолію Мельнику, за його словами, неодноразово погрожували по телефону, отруїли його собаку-вівчарку. Пропонували навіть гроші, щоб не протистояв цій незаконній діяльності.
Начальник Лугинського відділення Коростенського відділу поліції ГУ НП майор поліції Сергій Приходько поінформував, що на діяльність таких підприємств справді надходять скарги мешканців району. З минулого літа розпочато п’ять кримінальних проваджень, але довелося їх закрити: підприємці зуміли довести, що нібито всі дерева селяни вирізають на розпайованих полях і продають їм, а за це покарання не передбачено. Території, де розміщені «бочки», — приватні.

* * *

Увірвався терпець і мешканцям села Червоні Хатки Романівського району, бо твердили: через ті «бочки», що їх підприємець встановив на території у два гектари, почали масово хворіти люди. Вони двічі провели акції протесту. І свого домоглися. Підприємець повністю згорнув виробництво.

Житомирська область.

 

 

Такий вигляд має підприємство з випалювання деревного вугілля, коли не димить.

Фото автора.