Китай готується до проведення саміту 20 найбільших економік світу, який заплановано на початок вересня в Ханчжоу. Нині відбуваються зустрічі різнопрофільних міністрів, щоби окреслити головні проблеми економічного життя і міжнародної співпраці та запропонувати шляхи їх розв’язання.

Минулими вихідними в китайському місті Ченду, що на південному заході Китаю, проводили засідання міністри фінансів та очільники центральних банків країн G20.
Напередодні зустрічі МВФ знизив свої прогнози щодо зростання світової економіки цього й наступного років на 0,1%. А моніторинг Світової організації торгівлі засвідчив, що країни «Великої двадцятки» — замість просування до безперешкодної торгівлі — тільки за півроку до травня 2016 року ввели 145 нових торгових обмежень, а з 2009 року — 1583 обмеження (чверть із них було скасовано), що негативно вплинуло на 6% світового імпорту.
Фінансисти «Великої двадцятки» на своєму засіданні відзначили, що економічне зростання у світі триває, однак темпи його слабші, ніж прогнозувалося. Стимулювати економіку монетарними та фіскальними заходами вдається дедалі гірше, заявив міністр фінансів Китаю Лоу Цзівей, який головував на засіданні.
Однією з головних тем обговорення став розвиток економіки світу після референдуму у Великій Британії. На думку учасників, поки буде напрацьовано нові лінії і правила співпраці, Велика Британія має залишатися близьким партнером ЄС.
Глобальну ситуацію у світі, як сказано в комюніке за підсумками зустрічі, ускладнюють також «геополітичні конфлікти, тероризм та потоки біженців». Наголошувалося, що країни «двадцятки» мають відіграти активну роль у розвитку, вдосконаленні та регулюванні міжнародної податкової системи. Міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле висловив занепокоєння відтоком грошей у країни з низьким чи відсутнім оподаткуванням. Міністр фінансів США Джейкоб Лью заявив, що країни мають спільно протидіяти ухилянню від сплати податків. Тож міністри фінансів та очільники ЦБ звернулися до Організації економічного співробітництва та розвитку з проханням підготувати «чорний список» юрисдикцій, які «не імплементували міжнародні стандарти податкової прозорості». До країн, які не беруть участі в обміні податковою інформацією, буде застосовано «каральні заходи». Рішення про оприлюднення цього списку буде ухвалено перед наступним самітом у Гамбурзі 2017 року.
«Гарячою» темою на зустрічі міністрів та банкірів стали надлишкові потужності у сталеливарній промисловості. На тлі сповільнення економіки та слабкого ринкового попиту вони призвели до перенасичення ринку, масових звільнень та закриття підприємств. Міністри погодилися, що проблема вимагає колективної відповіді, включає в себе і скорочення надлишкових потужностей, і відстеження державних субсидій, які викривляють ринкові відносини в різних країнах.

Довідково

«Велика двадцятка» — це неформальне об’єднання країн найбільш економічно розвинутих і таких, що розвиваються. На «двадцятку» припадає 85% світового ВВП та 75% торгівлі, тут мешкає дві третини населення планети. Постійні учасники засідань «двадцятки» — керівники ООН, МВФ, Світового банку, ОЕСР, СОТ тощо.