Нинішнє пенсійне законодавство несправедливе до пенсіонерів, які виходили на заслужений відпочинок у радянські часи і перші роки незалежності України. Переважна більшість літніх людей, які пропрацювали багато років, мають нині мізерну пенсію і злиденне життя. Пенсіонер з малим трудовим стажем і той, хто пропрацював тридцять років, отримують однаковий мінімум.
На мою думку, потрібна градація за стажем: якщо ти пропрацював 10 років, тобі один мінімум як базовий, 10—20 років — інший, 20 і більше років — третій. У розрахунках не зовсім справедливо брати коефіцієнт (1 крб. прирівняли до 1 грн. 05 коп.) зарплат, оскільки складно порівняти платоспроможність карбованця і гривні. А тому, вважаю, було б доречно розрахунок пенсій радянського періоду і перших років незалежності України проводити за останнім курсом долара в Нацбанку. Наприклад, якщо людина отримувала в той час, скажімо, 200 карбованців, то в переведенні на валюту за тодішнім курсом це було 192 долари. Отже, саме з цієї суми, перевівши її у гривні вже за нинішнім курсом долара, потрібно нараховувати пенсію. Тоді б вона так разюче не відрізнялася від тих пенсій, які нараховуються нині.
Пенсії мають заохочувати, стимулювати людину до того, щоб працювати, а не байдикувати. Цього можна досягти за рахунок надбавок до основного (базового) мінімуму пенсії. Скажімо, якщо людина має стаж 10 років, їй надбавка до пенсії у розмірі десяти відсотків, якщо ж 35 років, то 35 відсотків...
Не можу стримати обурення від того, що влада натякає на підняття пенсійного віку, киваючи на країни Європи. При цьому чомусь замовчує про наш низький рівень життя, про те, що багато наших регіонів постраждали від аварії на ЧАЕС, що чимало наших громадян не дыоживають і до нині встановленого пенсійного віку. Та й звільняти робочі місця для молоді потрібно. Хіба пенсіонер, забувши про свої хвороби й болячки, шукав би якогось підробітку, якби мав гідну пенсію? Тут хочу нагадати тим, від кого залежить прийняття справедливого пенсійного законодавства: і до вас колись прийде старість.
І ще: зробіть нам, пенсіонерам, заслужену нашою багаторічною працею, гідну пенсію. І тоді не потрібно буде принижень у вигляді субсидій на покриття житлово-комунальних послуг.

Рівне.